Filmen Bikes vs Cars visas på Fyrisbiografen. (Foto: Morgan Jansson) Filmen Bikes vs Cars visas på Fyrisbiografen. (Foto: Morgan Jansson)

Bikes vs Cars - "bilen fortfarande i topp i trafikplaneringen"

2015-03-07 - 14:33

Aline Cavalcante slår sig ner vid laptopen i sin lägenhet i brasilianska Sao Paulo, de nakna fötterna landar i en – jo, faktiskt – liten gräsmatta under skrivbordet. Via nätet pratar hon med andra cykelengagerade om hur en cyklist i 20-miljonerstaden just fått sin arm avsliten av en bil. Aline är den viktigaste personen i Fredriks Gerttens dokumentärfilm "Bikes vs Cars", och det mjuka gräset under fötterna får många åskådare i den fullsatta Fyrisbiografen att längtansfullt sucka denna bistra, kyliga fredagskväll då filmen har premiär. En annan värld är möjlig, kanske, ändå.

 

"Bikes vs Cars" låter oss möta både aktivister och akademiker som arbetar för bättre städer, där cykeln kan vara något annat än en trafikplaneringens restpost. Men filmen är inte speciellt hoppfull. Bilen – denna klassiska frihetssymbol – har världen över mejslat fram mångmiljonstäder som starkt begränsar sina invånares frihet, gör dem sjuka, stressade, fattigare, instängda. I Alines Sao Paulo tvingas en bilpendlare lägga tre timmar per dag i själsdödande köer.

 

7D2 6200-copy-2

Efter filmen följde en paneldiskussion. (Foto: Morgan Jansson)

 

En stadsplanerare pekar krasst i filmen på att det ingenstans i världen finns ett enda exempel på en storstad som löst sina problem med hjälp av att bygga ut vägnätet för bilar. Ju fler motorvägsfiler, desto fler bilar, så enkelt är det. Men vad "Bikes vs Cars" gör, och gärna hade fått göra mer, är att visa att historien om bilherraväldet inte ska ses som en organisk, naturlig process. Tvärtom, den har ofta varit orkestrerad av starka ekonomiska intressen i form av biltillverkare och oljebolag.

 

7D2 6219-copy-2

Maria Gardfjell (MP) vill att Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad. (Foto: Morgan Jansson)

 

Los Angeles är en attraktiv stad att visa upp som stöd för den tanken, med sina numera 12-filiga motorvägar där trafiken står stilla. 70 procent av ytan som byggs i staden består i dag av bilvägar och parkeringar. En gång i tiden hade LA en väl utbyggd kollektivtrafik, inte minst i form av sitt system av trådbussar. Men genom mäktiga lobbykampanjer fattade staden över decennierna beslut om att skrota kollektivtrafiken, vilket gjordes möjligt eftersom General Motors köpte upp bussarna och tog över tågen. 1960 sänktes den sista trådbussen följaktligen i vattnen utanför Los Angeles.

 

7D2 6221-copy-2

Intresset för filmen var stort. (Foto: Morgan Jansson)

 

I Los Angeles möter vi – som fjäderlätt motvikt till all betong – Dan Koeppel. Han letar efter cykelvägar som fanns i staden en gång i tiden. Mycket slagkraftig i sin kritik av bilisternas monopol framstår han som ett slags arkeologisk enmansutredning. Dan håller cykelturer och visar häpnadsväckande svartvita foton på cykelleder, närmast futuristiska i hur de för över 100 år sedan byggdes på pelare ovanför marken. I dag minns ingen var de gick eller varför de försvann.

 

Filmen besöker också andra städer. I Toronto har borgmästaren blivit vald på sitt trafikprogram som slår fast att gator är till för endast bilar och bussar, och när någon cyklist skadas är det möjligen beklagligt men samtidigt naturligt. I Bogotá fixar en lärare cykelturer för barnen inom skolans ram. Det man gör som liten vågar man göra som stor är hennes budskap, och scenerna med barnen som två och två cyklar iväg är väldigt fina.

 

7D2 6205-copy-2

Uppsala Cykelförening fanns på plats. (Foto: Morgan Jansson)

 

Och så har vi Köpenhamn, där över 40 procent av stadens invånare cykelpendlar vilket sägs vara mer än antalet cykelpendlare i hela USA. Här väljer Fredrik Gertten bort möjligheten att komma till tals med någon av alla dessa cyklister. I stället får en taxichaufför lägga ut texten om hur erbarmligt det är med alla cyklister som svärmar runt honom. Visst, han får ge kropp åt miljontals bilisters irrationella, globala ilska över cyklister som stör bilarnas envälde. Men lärdomar från länder som Danmark och Holland är viktiga att sprida, för de visar att det går att skapa städer och samhällen där man cyklar säkert och effektivt. Och där de som behöver köra bil kan göra det.

 

7D2 6214-copy-2

Kristina Nyström trafikplanerare. (Foto: Morgan Jansson)

 

Den sekvens som kanske starkast etsar sig fast efter att man har sett "Bikes vs Cars" är cykelaktivisten Aline – hon med gräsmattan under fötterna – som utan hjälm och i något som liknar foppatofflor kryssar fram mellan bilar och filer i trafikinfarkternas Sao Paulo. En motståndshandling, kanske dumdristig, men också konsekvent i sin hållning att även en ensam cyklist har rätt att vara där. Man äger sin bil men inte gatan, konstaterar hon.

 

Fredagskvällens visning med efterföljande samtal visar på Fyrisbiografens uttalade ambition att erbjuda mer än bara bio. Så många publikfrågor hinns inte med då visningen av kritikerfavoriten "Timbuktu" riskerar att försenas, men trafikplanerare Kristina Nyström hinner ändå bekräfta mycket av det "Bikes vs Cars" pekar på.

 

7D2 6226-copy-2

Johanna Nordlund, biografföreståndare. (Foto: Morgan Jansson)

 

Varför händer då så lite i cykelfrågorna i Sverige, trots att stora satsningar beslutas och politiska ambitioner finns? Kristina Nyström pekar på vad hon kallar för "trafikhierarkin" och "trafikmaktsordningen". Trafikhierarkin är sådan att bilen fortfarande alltid finns i topp i trafikplaneringen. Sedan kommer kollektivtrafikens olika slag samt fotgängarna. Sist kommer cyklisterna. Trafikmaktsordningen handlar om att det i alla stora trafikprojekt är bilvägarna som byggs först, och när det är dags för cykelvägarna har pengarna tagit slut eftersom bilvägarna blivit mycket dyrare än beräknat. Som om bilarna först måste ha sitt, innan cyklarna kan komma på tal.

 

Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell berättade att kommunledningens ambition är att Uppsala ska bli Sveriges bästa cykelstad. Hon, liksom trafikplanerare Kristina Nyström, lyfte även fram det positiva i att cykelsportandet ökar i regionen, vilket kan driva på cykelsatsningarna framöver.

 

"Bikes vs Cars" visas måndag till torsdag 20:30 på Fyrisbiografen och på onsdag 15:00. Visningar därefter kan man se på www.fyrisbiografen.com.

 

Text: Dan Lindberg

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ett år sedan lämnade Nanna Sveinsdóttir Uppsala för att leva sin dröm på Borgholm. Nu är hon dock tillbaka i Uppsala och förbereder sig för en operation i Barcelona. Nu på lördag ställer lokala artister upp och genomför en stödgala på BJ till förmån för Nanna.

För en vecka sedan öppnade Nordisk Films nya biograf i Uppsala. Man hittar den i Gränbystaden (Gränby Centrum) södra entrén. Ledordet är "Lyx på alla rader" och det är verkligen extra lyxigt.

Lördag den 2 juni är hon tillbaka, DJ Gloria kommer till Katalin efter sin succéfyllda turné i Sverige.

Oslipat tar sig an det heligaste av det heligaste och pratar onsdagen den 7 mars om religion! Sakralt, allvarligt och djävligt roligt!

Just nu (t.o.m. torsdag) ställer Uppsalakonstnären Catarina Kylberg ut på Galleri Uppsala. Det som lockade iväg mig till denna utställningen var en vad hon kallar "må-bra-tavla" jag såg på facebook.

The most wuthering heights day ever, den årliga dansen i rött genomfördes på lördagen i Gamla Uppsala.

Vid en tillställning på Flustrets balkong utsågs Lisa Anckarman till Uppsalas mest profilstarka personen under 30 år gammal.

Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander bjuder på ett bildsvep från den första av två dagar på Kulturernas Karneval i Uppsala.

På lördag är det premiär på Reginateatern för GUCs tredje upplaga av Grease, senast man satte upp den var 2011 men nu spelas den med en helt ny ensemble bestående av elever från GUCs dans- teater- och musiklinjer. 

Det blev stor succé och fullsatt på Katalin när "DJ Gloria" hade premiär med sitt "50+ disco" biljettförsäljningen till de kommande danskvällarna skvallrar också om fortsatt succé i mars och maj.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä