Fel
  • JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 985
Skriv ut denna sida
Uppsala har ett av världens bästa universitet. (Foto: Pereric Öberg) Uppsala har ett av världens bästa universitet. (Foto: Pereric Öberg)

Uppsala universitet bland de 100 främsta

2013-03-06 - 06:49

Uppsala universitet är ett av världens 100 bästa universitet. Det anser ansedda Times Higher Education som har nyligen presenterade en ny ranking över universiteten i världen.

För tredje gången redovisar Times Higher Education sin ranking över väldens bästa universitet. Deras ranking baseras enbart på vilket renommé olika universitet har. Totalt har 16 000 forskare i nära 150 länder uttalat sig om vilka universitet de uppfattar vara världens bästa.

- Vi är alltid glada när vi finns med på listor över världens 100 främsta lärosäten, säger Uppsala universitets prorektor Anders Malmberg i ett pressmeddelande. 100 universitet motsvarar några promille av världens universitet så alla som finns med tillhör den globala eliten.

Uppsala universitet placerades i intervallet 91-100 vilket är en försämring från föregående lista.
- Men det är klart att vi aldrig är helt nöjda när vi tappar position på en lista från ett år till ett annat. Just denna rankning är lite annorlunda än de flesta, lite mer som en opinionsmätning.  Därmed är det inte så lätt att veta exakt vad som kan ligga bakom eventuella förskjutningar, menar Anders Malmberg.

Både Karolinska institutet (intervallet 61-70) och Lunds Universitet (91-100) finns med på rankingen. Som vanligt är det Harvard, MIT, Cambridge, Oxford, Berkeley och Stanford som toppar listan.

 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.