Skriv ut denna sida

Prestigefyllt pris till Uppsalaförfattare

2013-02-26 - 18:50

När prestigefulla The Gourmand World Cookbook Awards delades förra helgen ut stod en doktorand från Uppsala universitet högst upp på prispallen. Viola Adamssons bok Nordens bästa mat utsågs till “the best Scandinavian cookbook of the world” i kategorin Scandinavian cuisine.

I boken Nordens bästa mat – det nyttiga nordiska skafferiet, finns såväl huvudrätter som efterrätter, bröd och drycker. Boken innehåller också vackra fotografier och en hel del matnyttig information om modern nordisk kost.

 

Viola Adamsson med kollegor från institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap har tidigare genomfört en studie som visar att nordisk kosten kan ses som ett närproducerat alternativ till medelhavskost. I studien visades att en välkomponerad kost med nordiska livsmedel som till exempel lax, sill, rotsaker, baljväxter, bär, frukt, rapsolja och fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg, samt en mindre mängd magert kött och magra mjölkprodukter, sänker kolesterolet och blodtrycket, minskar kroppsvikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet.

 

Viola Adamsson har, innan hon påbörjade sin akademiska karriär, bland annat varit kostansvarig för svenska längdskidlandslaget. Hon skrev Nordens bästa mat tillsammans med matkreatören Katja Palmdahl som har skapat bokens recept. Bilderna i boken är fotograferade av Tomas Yeh.

 

The Gourmand World Cookbook Awards skapades 1995 av Edouard Cointreau. Pris i en rad olika kategorier delas varje år ut till världens bästa kokböcker inom mat och dryck. Syftet med priset är att belöna och uppmärksamma de upphovsmän som ”lagar med ord” och att öka kunskapen och intresset kring olika matkulturer. Priset ska också vara en hjälp för läsare, bokhandeln och förlag att hitta de bästa kokböckerna bland de många tusen böcker som produceras varje år.

 

Nordens bästa mat har tidigare utsetts till årets bästa bok om mat och hälsa av Svenska Måltidsakademin.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.