Skriv ut denna sida
Uppsala universitet. (Foto: Peter Bohlin) Uppsala universitet. (Foto: Peter Bohlin)

Uppsala universitet bjuder in till årets Hugo Valentin-föreläsning

2014-03-03 - 16:52

Årets Hugo Valentin-föreläsare är Dan Michman, professor i modern judisk historia. Han är en av Israels mest framstående historiker på ämnet Förintelsen och kommer i sin föreläsning den 6 mars att tala om de ökända judiska råden – Judenräte – som påtvingades de judiska samfunden genom nazitysk ockupationspolitik.

 

Den tolfte Hugo Valentin-föreläsningen ges av Dan Michman, som är professor i modern judisk historia vid Bar-Ilan-universitetet och en av Israels mest framstående historiker på ämnet Förintelsen. Han är ordförande för Bar-Ilan-universitetets Institute of Holocaust Research, och dessutom föreståndare för Yad Vashems International Institute of Holocaust Research i Jerusalem.

 

Michman har en omfattande akademisk publicering bakom sig över ett brett spektrum av ämnen inom både Förintelsens historia och minnet av Förintelsen. Hans senaste bok är The Emergence of Jewish Ghettos during the Holocaust (Cambridge University Press 2011). Studien argumenterar för en betydande omtolkning av tidigare förståelser av vilken roll och funktion som de judiska ghettona hade så som de kom att formas i det av nazisterna ockuperade Östeuropa.

 

Michman kommer att föreläsa över ett ämne med en nära koppling till de judiska ghettona: de ökända judiska råden – Judenräte – som påtvingades de judiska samfunden. De judiska råden utgör en av de mest kontroversiella aspekterna av nazitysk ockupationspolitik och har varit föremål för intensiva debatter alltsedan dess.

 

Råden fick bl.a. delta i urvalet av vilka som skulle skickas vidare till koncentrationsläger, och det har hävdats att de judiska dödstalen aldrig skulle ha blivit så omfattande om det inte hade varit för de judiska rådens medverkan.

 

Föreläsningen kommer att behandla rådens inrättande och arbetssätt samt hur de utvecklades vidare i olika samfund över Europa och i Nordafrika, och diskutera i vems intresse styrelserna och väsentliga delar av deras utformning egentligen kom till.

 

Prorektor Anders Malmberg inleder och kvällens föreläsare presenteras av Tomislav Dulić, föreståndare för Hugo Valentin-centrum. Föreläsningen äger rum i Auditorium Minus, Museum Gustavianum (Akademigatan 3, Uppsala), torsdagen den 6 mars, klockan 17.00.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.