Skriv ut denna sida

Juristerna utser två domare till hedersdoktorer

2013-09-30 - 20:27

Tidigare vice ordföranden i Europadomstolen, Elisabeth Palm, och justitierådet Ingemar Persson har utsetts till nya hedersdoktorer inom Uppsala universitets juridiska fakultet.

 

Elisabeth Palm var domare i den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) i Strasbourg mellan 1988 och 2003. Åren 1998-2001 var hon domstolens vice ordförande. Under hennes tid skedde stora och viktiga förändringar, dels av domstolens verksamhet, dels i Europakonventionens och Europadomstolens ställning i svensk rätt. Elisabeth Palm bidrog på flera sätt positivt till dessa förändringar. Hon har under sin karriär även verkat som expeditionschef, statssekreterare, regeringsråd och kammarrättspresident. Efter sin tid vid Europadomstolen har hon fortsatt sitt engagemang, bland annat som ledamot av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

 

Ingemar Persson är domare i Högsta domstolen sedan 2010. Före det har han gedigen erfarenhet av arbete som domare i tingsrätt, hovrätt och skiljenämnder. Han har också arbetat som lagstiftare i central civilrätt på Justitiedepartementet och har i skilda roller deltagit i flera civilrättsliga lagstiftningsutredningar. Under åren 1985-1991 undervisade han vid Juridiska institutionen i Uppsala och har sedan dess upprätthållit tät kontakt med och stort intresse för institutionens forskare, lärare och studenter. Ingemar Persson har producerat läromedel, artiklar och lagkommentarer i centrala civilrättsliga ämnen. Han har också aktivt medverkat i den Nordiska rättegångstävlingen om mänskliga rättigheter och har under många år fungerat som en viktig kunskapsförmedlare mellan den civilrättsvetenskapliga forskningen och den juridiska praktiken vid domstolar och myndigheter.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.