Skriv ut denna sida
Skolan på bilden har inget med artikeln att göra. (Foto: Linn Bohlin, arkiv) Skolan på bilden har inget med artikeln att göra. (Foto: Linn Bohlin, arkiv)

Rekordvite för hemundervisning

2013-08-20 - 10:08

En familj från Uppsala har dömts att betala 100 000 kronor i vite av Högsta förvaltningsdomstolen för ett ha bedrivit hemundervisning under ett års tid.

 

Genom ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen fastställs 100 000 kr i vite för en svensk hemundervisande familj för ett års hemundervisning av ett barn under skolåret 2010-2011, alltså under den gamla mer tillåtande skollagen. Detta är hela fem gånger högre än vad som krävts för hemundervisning på senare år. Det är ett ofattbart högt belopp. Särskilt som beloppet har inte föregåtts av någon utredning av familjens ekonomi.

 

Domen är än mer anmärkningsvärd eftersom familjen flyttade till Finland tidigt 2012 och därmed uppfyller sina barns skolplikt enligt finsk skollag. Enligt viteslagen 9 § får vite inte utdömas om ändamålet med vitet "förlorat sin betydelse" vilket det i detta fall gjort. Viteslagen ger inte stöd för att använda vite som straff eller allmänprevention. Att Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte ge prövningstillstånd väcker därmed också mer allmänna frågor om svensk rättssäkerhet. Domen kommer att överklagas till Europadomstolen.

Familjen stred med Uppsala kommun över i tre år

Familjen stred under åren 2008-2011 år för rätten att hemundervisa sin dotter i Uppsala kommun. Detta var alltså under den gamla skollagen som inte krävde synnerliga skäl. Men familjen hade både särskilda skäl och stöd för sin kompetens, och för lämpligheten i sin hemundervisning av både svensk och internationell expertis. Jurister ansåg kvaliteten på deras ansökningar som mycket hög, och över genomsnittet under en tid när många familjer fick tillstånd att hemundervisa i Sverige. Uppsala kommuns jurister avslog familjens ansökan varje gång utan särskilt mer utförliga skäl än en allmän motvilja mot hemundervisning. Familjen hör förmodligen till den handfull familjer som stridigt hårdast för rätten att hemundervisa på senare år.

Det första vitesföreläggandet från Uppsala kommun till familjen för skolåret 2010-2011 sattes till 6000 kr per vecka, alltså 240 000 kr i vite för hela läsåret på 40 veckor. När kommunen skulle besluta om ett vitesutdömande i december 2011 fastställdes beloppet till 180 000 kr, något som Förvaltningsrätten sedan sänkte till 100 000 kr. Familjen överklagade med juridisk hjälp till både Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen som dock inte meddelade prövningstillstånd. Därmed fastställdes vitesbeloppet till 100 000 kr.

Kommunens socialsekreterare rekommenderade familjen att gå i exil

Tidigt under 2011 tog familjen kontakt med det ansvariga moderata kommunrådet i Uppsala kommun och bad om ett möte för att försöka lösa situationen, något som kommunalrådet dock vägrade. Denna vägran till samtal i kombination med en socialanmälan för hemundervisningen samt kommunens begäran om ett vite på 180 000 kr gjorde att familjen såg för gott att gå i landsflykt. Inte minst bidrog socialsekreterarnas rekommendation till familjen att lämna landet om familjen tänkte fortsätta hemundervisa sina barn. Familjens flykt har upprört många. Kanske en granne till familjen uttryckte det tydligast: "Ni har ju faktiskt blivit landsförvisade – från Sverige – det är inte klokt!"

Domen bekräftar att Alliansregeringen har förbjudit hemundervisning

Den aktuella domen är ytterligare en bekräftelse på att Alliansregeringen helt har förbjudit hemundervisning i Sverige. I våras fick en ortodox judisk familj i Göteborg avslag på en ansökan om hemundervisning hos Högsta förvaltningsdomstolen. Enligt domstolen hade familjen fått godkänt om den gamla skollagen gällt. Tillägget i Alliansregeringens nya skollag, att "synnerliga skäl" krävs var hela skälet som ledde till avslaget.

Sverige skiljer därmed ut sig från majoriteten av demokratier och sällar sig till Tyskland med sin skollag från 1938 som uttryckligen förbjuder hemundervisning.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.