Skriv ut denna sida
Uppsala universitet, Campus Gotland invigs. (Foto: Peter Bohlin) Uppsala universitet, Campus Gotland invigs. (Foto: Peter Bohlin)

Uppsala universitet - Campus Gotland invigs

2013-07-01 - 02:21

Den 1 juli blir Högskolan på Gotland en del av Uppsala universitet. Invigningen äger rum utanför Uppsala universitet - Campus Gotlands entré mitt i Almedalsvimlet samma morgon.

 

Samgåendet mellan Högskolan på Gotland och Uppsala universitet firas den 1 juli i Visby med ett heldagsprogram där Almedalspubliken är inbjudna. På morgonen blir det invigning med underhållning och överraskning. Det blir också upprop av de första studenterna på Uppsala universitet - Campus Gotland. Det är en grupp arkeologistudenter som efter registreringen ska bussas ut till en pågående utgrävning.

Senare under dagen kommer det även att anordnas en rad intressanta seminarier.


- Samgåendet är en historisk händelse. Vår vision är att skapa en unik profilering inom vårt universitet och en långsiktig och konkurrenskraftig verksamhet på Gotland. Campus Gotland kommer att berika Uppsala universitets fortsatta utveckling, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Uppsala universitet - Campus Gotland ska vara en integrerad del av Uppsala universitet. Genom placeringen mitt i Östersjön och den småskaliga, mång- och tvärvetenskapliga miljön blir campuset en unik del av Uppsala universitet. Utvecklingen av det nätbaserade lärandet och Liberal Arts Education ska ha en särskild roll. Den akademiska miljön för forskning och utbildning ska hålla samma kvalitetsnivå som resten av universitetet.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.