Skriv ut denna sida

Fler studentbostäder de närmsta åren

2013-06-27 - 22:45

För första gången på flera år ökar antalet nybyggda studentbostäder under 2012 och 2013. Men ökningen är i förhållande till behovet fortfarande liten och branschen vill kunna bygga mer än vad de i dagsläget kan.

292 studentbostäder nyproducerade branschorganisationen Studentbostadsföretagens medlemmar under 2012. Ytterligare 552 beräknas stå klara innan 2013 är slut. Jämfört med de senaste årens bottennoteringar runt 200-strecket är det en positiv utveckling, men fortfarande inte i närheten av det verkliga behovet.


Behovet av studentbostäder uppskattas till 20 000 runt om i landet och de flesta studentbostäder behövs i Stockholm och Göteborg. Även andra, större studieorter som Linköping, Lund och Uppsala behöver fler bostäder.


- Den uppgång vi ser är självklart positiv, men siffrorna är så pass låga att höjningen kan bero på att ett eller två projekt färdigställs just i år. För att nå en tillräckligt hög nivå av studentbostadsbyggande behövs fortfarande förändringar för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar, säger Martin Johansson, generalsekreterare på Studentbostadsföretagen.

 

47 procent av studentbostadsföretagen anger att de vill kunna bygga mer än vad de idag har möjlighet till. De främsta hindren anges vara svårigheter att få ekonomi i projekten och hitta lämplig mark.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.