Studentboendet blev en mardröm för Emmelie Rova. (Foto: Peter Bohlin) Studentboendet blev en mardröm för Emmelie Rova. (Foto: Peter Bohlin)

Studentboendet blev en mardröm

2013-05-08 - 15:36

Emmelie Rova från Luleå köade i tre år för att få ett studentboende i Uppsala, när hon till slut fick det av Studentstaden blev boendet en mardröm för henne.

 

Allt var frid och fröjd i oktober 2012 när Emmelie Rova flyttade in i ett studentrum på Kantorsgatan, hon var nöjd med avtalet som upprättades med Studentstaden som samägs av Rikshem och Uppsalahem. Där fanns tydliga regelverk för boendet och hur man skall respektera sina grannar, allt var bra till en början... 

 

När grannen ovanför flyttade ut och en ny utbytesstudent flyttade in vid årsskiftet började Rovas helvete.

- I rummet ovanför mig pratas det högt sent på kvällarna, man flyttar möbler, stojar och har fest nästan uteslutande varje kväll efter klockan 22,00. Det gör att jag inte kan sova innan midnatt, vilket är ett problem för mig då jag både studerar och arbetar, jag behöver ha lugn och ro för att fungera förklarar Rova.


Samma regler gäller för alla
Sedan den nya hyresgästen flyttade in ovanför Rova så börjar hon allt mer tro att man får bete sig hur som helst i sitt studentboende om man är utbytesstudent. Studentstaden har dock tydligt skrivit att regelverket gäller för "alla hyresgäster". I det här fallet så har det inte blivit några förbättringar trots att det skett flera dokumenterade ingripanden från störningsjouren samt påpekanden från Studentstaden, berättar Emmelie Rova för Uppsalanyheter.

 

Vad har du själv gjort för att komma tillrätta med de störande grannarna?

- Dels har jag ringt störningsjouren, flera gånger då det har varit väldigt påtagliga störningar, jag har varit i kontakt med Studentstaden ett flertal gånger, satt upp lappar i korridoren och trapphuset. På störningsjouren skickar man ut en väktare som går och pratar med hyresgästen ovanför, men det är inte alltid som det hjälper, ibland är det tyst resten av kvällen men det händer att festandet är igång igen efter 20 minuter, suckar Rova.

 

Rutinerna är att, efter störningsjouren varit på plats så skickas en felanmälan till Studentstaden där man får besked om att de har varit på plats och tillrättavisat störande grannar. Därefter skickar Studentstaden ut ett brev till den berörda hyresgästen om klagomålet och påminner om vilka regler som gäller.

- Vi skickar ut ett brev till hyresgästen när vi får in en felanmälan, och det första brevet är ganska milt där vi ber om att hyresgästen skall komma in med en förklaring, och hör vi ingenting så utgår vi från att vi har fått tag på rätt person, säger Rigder Nylund, förvaltningschef på Studentbostäder.

 

Där borde allt vara utagerat men Rova tvingas att fortsätta stå ut med samma störningar nästan varje dag trots flera besök av störningsjouren och utskick av brev.

- Störningarna har pågått nu sedan årsskiftet, och situationen är ohållbar, visserligen så får man räkna med att det blir en del festande eftersom det är en del av studentlivet, men den grad som jag har varit med om nu är inte acceptabel, menar Emmelie Rova som är besviken på Studentstadens oförmåga att lösa problemet.

Lång process att säga upp störande hyresgäster
Förvaltningschefen på studentbostäder, Rigder Nylund förklarar att det är en ganska omfattande process att säga upp hyresgäster som fortsätter att störa sina grannar.
- Om störningarna fortsätter så skickar vi ytterligare ett brev och efter tre brev kontaktar vi hyresgästen direkt. Sedan brukar vi gå in med en uppsägning om inte tiden gått för långt mellan den första och den tredje anmälningen, berättar Nylund. Det är en lång process, för den dagen vi sitter i hyresnämnden eller tingsrätten så måste vi kunna påvisa att den störande haft möjlighet att rätta till sin livsföring. 

För att kunna vräka en hyresgäst som stör så måste hyresvärden alltså gå en lång väg via hyresnämnden och tingsrätten för att kunna göra sig av med hyresgäster som stör. Rigder Nylund känner till fallet med Emmelie Rova och förstår hennes ilska och frustration. 
- Jag kan förstå att Rova blir frustrerad över att bli störd av den här hyresgästen, det är förjävligt rent utsagt det som sker säger Nylund. I det här fallet så har vi tagit kontakt med den egentliga hyresgästen, Akademihotellet som hyr ett "block" av rum för utbytesstudenter. Nu vet vi att den här personen som har stört Rova flyttar i Juni så det är ingen idé att säga upp honom, menar Nylund.

När terminen är slut åker Emmelie Rova hem till Luleå, om problemet med störande grannar kommer att upphöra nästa termin är högst oklart då man inte vet vem som blir nästa utbytesstudent. Har hon otur så kan det bli en ny process som kan pågå i en hel termin utan att det blir någon förbättring, i bästa fall flyttar det in en ny student som i likhet med Emmelie Rova vill ha en plats där man kan få lugn och ro.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.

 • Aggresiv mot billjettkontrollant

  En kvinna i 25-årsåldern anmäldes på tisdagsmorgonen för ringa bedrägeri och våldsamt motstånd. Det var när en biljettkontrollant bad om att få se biljett på bussen. Kvinnan saknade biljett och avvisades från platsen efter anmälningsupptagning.

 • Grävde vid grav - omhändertogs av polis

  En person omhändertogs på fredagskvällen sedan denne uppträtt irrationellt på en kyrkogård vid Engelska parken. Personen stökade till vid en grav och grävde i marken uppger polisne i region mitt på sin hemsida. Personen omhändertogs med stöd av 47 § LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

 • Medelväntetiden på 1177 ökar

  Medelväntetiden till 1177 Vårdguiden på telefon var i februari 22 minuter lång, uppger Vårdstyrelsen i Region Uppsala. Anledningen till den ökade väntetiden uppges bero på många samtal om coronaviruset.

 • Vårdstyrelsens resultatprognos 5 miljoner kronor

  Vårdstyrelsen och dess förvaltningar, Folktandvården och Nära vård och hälsa redovisar ett prognosticerat resultat på 5 miljoner kronor efter februari månads utgång. Resultatet är dock en avvikelse mot årsbudget med 9,6 miljoner kronor uppger Region Uppsala. Nära vård och hälsa redovisar en prognos på minus 6 miljoner kronor.

 • Bilbränder i Stenhagen

  Två bilar skadades på måndagskvällen i en anlagd brand. Det var en parkerad bil som antändes och en bil som stod parkerad intill fick sekundärskador av branden. Polisen misstänker att branden var anlagd och upprättade en anmälan om skadegörelse genom brand.

 • Stopp i tågtrafiken efter påkörningsolycka

  En person omkom vid 17:30-tiden efter en påkörningsolycka av ett tåg vid Bergsbrunna. Under arbetet på olycksplatsen stoppades all tågtrafik mellan Uppsala Central och Knivsta. Polisens trafikstopp hävdes klockan 18:42, anhöriga är underrättade om dödsfallet. Det finns inga misstankar om brott, uppger polisen i region Mitt.

 • Beväpnad man greps för stöld

  Två män ertappades på söndagen med att stjäla i en butik i Uppsala, en av männen var även beväpnad med både handeldvapen och en kniv. Båda männen är misstänkta för ringa stöld medans den andra även är misstänkt för grovt vapenbrott samt brott mot knivlagen uppger polisen i Uppsala län.

 • Oavgjort för Sirius efter sen kvittering

  Sirius delade på poängen med Hammarby i bandyns elitseriemöte på fredagen genom att spela 3-3. Sirius var illa ute men på en hörna i den sista minuten kvitterade Samuel Heeger efter en retur. Sirius övriga mål gjordes av Nils Bergström och Kalle Mårtensson.

 • Sena mål fällde Sirius

  Sirius Bandy höll jämna steg med Sandviken på Studenternas IP under lördagens elitserieomgång. I slutet av den första halvleken kvitterade Jimi Heinonen till 2-2 på straff. Sedan kunde gästerna gå fram till 2-4 innan Heinonen reducerade till 3-4 och gav hopp till ett i övrigt ganska utspelat Sirius i andra halvleken. Matchen slutade med bortaseger 3-6 sedan gästerna gjort sista två målen under matchens slutminuter.

 • Femtonåriga flickor i bil stoppades

  En bil som framfördes av en flicka född -04 stoppades av polis under natten mot torsdagen på Bärbyleden i Uppsala. Vid kontrollen visar det sig att flickan har en jämnårig flicka med sig i bilen, flickan som körde bilen är nu misstänkt för olovlig körning. Polisen kontaktade flickornas föräldrar som fick komma och hämta dem.

 • Dags för gymnasiemässa i Fyrishov

  På tisdag den 15 november är det dags för årets gymnasiemässa på Fyrishov. Mässan vänder sig främst till elever som ska välja gymnaisium nästa år. På mässan finns samtliga Uppsalas gymnasieskolor på plats och presenterar sitt utbud tillsammans med gymnasieskolor från hela länet.

 • Positiv utveckling för von Bahrs skola

  Von Bahrs skola, eller Heidenstamsskolan som den tidigare hette visar upp en positiv utveckling gällande betygsresultat för skolan mellan åren 2013-2014. För två år sedan klarade endast 47% av eleverna minst E i samtliga ämnen, under 2014 var motsvarande siffra 71%.

 • Universitetet nominerade till säkerhetspris

  Uppsala Universitet har blivit nominerad till "Årets säkraste utbildningsplats" av branschtidningen Skydd & Säkerhet. Galan "Security Awards" delar sedan fyra år tillbaka ut priser till framgångsrika förebilder i säkerhetsbranschen.

 • Stadsmissionen får ta över JB

  John Bauer Gymnasiets skola i Uppsala kan drivas vidare i höst efter att skolinspektionen har beslutat att godkänna Stiftelsen Stadsmissionen önskan att ta över skolan och driva den vidare.

 • Peter Andersson ny VD

  Uppsala kommun skolfastigheter AB har anställt Peter Andersson som ny VD. - Vilken kvalitet och utformning som kommunens skolfastigheter har är en mycket viktig del av barn och ungdomars upplevelse, utveckling och trivsel i skolan. Jag ser även fram emot att återvända till min egen skolstad kommenterar Peter Andersson sin nya tjänst.

 • Bronsmedalj i Student-VM

  Uppsalastudenterna Richard Eidestedt och Joachim Areskär tog brons i herrdubbel på Student-EM i badminton som arrangerades på Fyrishov. Tävlingarna höll hög klass där flera av spelarna hade meriter från senior-VM och EM.

 • Ingen Uppsalaklass vidare

  Ingen skolklass från Uppsala gick vidare när Teknikåttan avgjordes vid Polacksbacken under torsdagen. Istället var det Edsbergsskolan från Sollentuna som gick vidare till finalen i Göteborg.

 • Uppsalaelev till SM-final

  Sebastian Wahlberg från Bolandsgymnasiet har tagit sig till final i SM för unga plåtslagare 2013. Totalt deltog 30 skolor och 170 elever i kvaltävlingen. Finalen avgörs i Katrineholm den 26 april.

 • Konststöld på Ekonomikum

  Sex stycken tavlor stals någon gång under natten på Ekonomikum. Verken var kolteckningar av konstnären Elisabeth Hermodsson. Polisen har gjort en teknisk utredning på platsen.

 • Linnés årsdag

  Idag är det 235 år sedan Carl Von Linné dog. Sällskapet Linnés Hammarby har uppmärksammat detta med diktläsning och kransläggning vid hans grav i Domkyrkan.

 • Uppsala studentkårs insamling till musikhjälpen

  Uppsala studentkår har samlat in totalt 54 807 kronor till musikhjälpen. Insamlingen som pågick under veckorna 49-50 har temat "Barnen i slummen har rätt till rent vatten".

 • Studenter stängs av

  Åtta studenter har stängts av från sina studier av Uppsala Universitet disciplinnämnd. Orsaken ska vara fusk vid prov samt skrivuppgifter.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä