Skriv ut denna sida
Bolandsgymnasiets Sebastian Wahlberg kan vinna SM på fredag. (Foto: Pressbild, montage Peter Bohlin) Bolandsgymnasiets Sebastian Wahlberg kan vinna SM på fredag. (Foto: Pressbild, montage Peter Bohlin)

Unga plåtslagare gör upp om SM-titeln

2013-04-23 - 10:45

Bolandsgymnasiets Sebastian Wahlberg kan bli Svensk Mästare för unga plåtslagare när tävlingen avgörs på fredag i Katrineholm. Wahlberg är en av sex elever som gör upp om den prestigefyllda titeln.

Antalet deltagare var från början 170 plåtslagerielever från hela landet, av dem sållades de sex bästa fram och på fredag avgörs hur medaljerna skall fördelas. Tävlingen kommer att avgöras på PVF Teknikcentrum i Katrineholm, tidigare har finalen förlagts till ett köpcentrum eller i samband med Yrkes-SM.

 

Bolandsgymnasiets Sebastian Wahlberg tänkte inte bli plåtslagare från början, han valde egentligen till snickare men fick rådet att ta ett annat yrke, då fick det bli anläggning, men det fungerade inte på grund av astma, till slut föll valet på plåtslageriutbildningen.

- Jag ville bli snickare men dom sa att det det var svårt att få jobb, anläggning gick inte heller på grund av att det är dammiga miljöer och jag har astma. Valet föll då på plåtslageriutbildningen och det känns riktigt kul att jag kommit så här långt i tävlingen, säger Sebastian Wahlberg till Uppsalanyheter.

 

När vi frågar hur det känns inför tävlingen och hur viktigt det här är för Wahlberg säger han att personligen har det väl egentligen ingen betydelse.

- Jag är glad att jag kom så här långt och har ingen aning om vad man kan vinna, just nu känner jag mig inte särskilt nervös men det kanske blir värre på fredag. 

 

Det är den 27:e gången i ordningen som tävlingen genomförs, branschen gör en större övergripande satsning kallad "strålande utsikter" för att uppmärksamma plåtslageriutbildningarna. Därför passar man på att arrangera SM-finalen på branschens skola PVF Teknikcentrum i Katrineholm. Klockan 15,00 på fredag vet vi hur det har gått för Bolandsgymnasiets Sebastian Wahlberg.

 

Tävlingen startar klockan 08,00 på fredag och tävlingsuppgiften är än så länge hemlig. Det man vet är att den kommer att utföras i färgbelagd stålplåt, och testar de tävlandes teknik, kunskap och noggrannhett samt känsla för hantverk.

 

Samtliga tävlande:

Jonas Westin, Bromangymnasiet Hudiksvall

Marcus Estenberg, Lugnetgymnasiet Falun

Dennis Karlsson, Törnströmska gymnasiet Karlskrona

Jakob Jansson, Kungsmadsskolan Växjö

Sebastian Wahlberg, Bolandsgymnasiet Uppsala

Henrik Ödqvist, Kista gymnasium Stockholm

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.