Skriv ut denna sida

Årets skytteanska pristagare utsedd

2013-04-19 - 10:36

Professor Robert Axelrod vid Gerald R. Ford School of Public Policy, University of Michigan, är 2013 års mottagare av Skytteanska priset i statskunskap. Han får priset för att "i grunden ha förändrat vår syn på förutsättningarna för mänskligt samarbete". Det Skytteanska priset är ett av de största och mest prestigefyllda prisen som delas ut inom statskunskapen.

Skytteanska priset delas i år ut för nittonde året i rad av Skytteanska stiftelsen vid en ceremoni i Uppsala lördagen den 28 september 2013.

Robert Axelrods mest citerade och omskrivna bok "The Evolution of Cooperation" kom ut 1984, föregången av en prisbelönad artikel som Axelrod publicerade tillsammans med biologen William D. Hamilton i Science 1981. I centrum för hans intresse står den fundamentala frågan om under vilka förutsättningar samarbete och inte konflikt kan bli en gynnsam strategi i en tillvaro där egennytta är den drivande kraften. Det allra mest centrala är långvariga relationer där parterna möts igen och igen vilket bäddar för ömsesidighet att utvecklas.

Robert Axelrod har genom sina arbeten öppnat nya vetenskapliga horisonter och har bidragit till att forma ekonomi, statskunskap, biologi, sociologi, antropologi och datorkunskap. Hans resultat är av avgörande betydelse för att bättre förstå internationella relationer, förhandlingar, komplexa organisationer och politiska beslutsförsamlingar.

 

Fakta om priset:
1622 inrättade dåvarande universitetskanslern Johan Skytte den skytteanska professuren i statskunskap och vältalighet. Idag är det troligen världens äldsta fortfarande aktiva professur i statsvetenskap. De gårdar som var en del av den ursprungliga donationen finansierar fortfarande både forskning och det Skytteanska priset. Priset och en prissumma på 500 000 kronor delas ut av Skytteanska stiftelsen vid Uppsala universitet till den som gjort det "mest värdefulla bidraget till statskunskapen".

 

/Pressmeddelande

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer tre av totalt fyra.