Skriv ut denna sida
Nya studenter hälsas välkomna. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Nya studenter hälsas välkomna. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Evenemang för studenter väntas locka många

2014-08-28 - 17:19

På lördag är det åter igen dags för Student Uppsala, det gratis studentevenemang som arrangeras på uppdrag av Uppsala kommun för att välkomna nya studenter till Uppsala.

 

På scen spelar Den Svenska Björnstammen och programledaren Emma Knyckare är klar som konferencier. Man hoppas på en stor uppslutning nya studenter till evenemanget.

- I fjol var det ca 300 studenter som köade utanför entrén vid öppning och omkring 1 200 i omlopp i Svandammshallarna under själva evenemanget. I år hoppas vi givetvis på ännu fler besökare. Vi kommer att dra igång en halvtimme tidigare än förra året och har också valt att ha ett par aktiviteter precis utanför lokalerna, säger Malin Lejskog, projektledare Destination Uppsala.

 

Student Uppsala genomförs för tredje året i rad. Med monterutställning, mat och konsert välkomnar Uppsala kommun, tillsammans med samarbetspartners, nya studenter till Uppsala. Evenemanget är helt gratis.

- Syftet med projektet är att ge ett gott första intryck av Uppsala som hemstad och visa upp de möjligheter som staden erbjuder utanför det traditionella studentlivet. Men vi vill också visa studenterna att det finns många anledningar att stanna kvar här efter avslutade studier, säger Fredrik Ahlstedt, kommunstyrelsens ordförande.

 

I våras presenterade man musikgruppen Den Svenska Björnstammen som underhållning från scen under kvällen. Under sommaren blev det klart att programledaren Emma Knyckare är bokad konferencier. Förutom gratis mässa, mat och konsert så får några av studenterna också möjlighet att vara med och tävla om fina priser lämpade för det nya studentlivet i Uppsala.

- De första 100 studenterna på plats får en goodie bag och chansen att vinna cyklar, konsertbiljetter och träningskort från Campus 1477. Så jag uppmanar alla att komma i tid, det är riktigt bra priser att vinna som nybliven student, avslutar Malin Lejskog.

 

Nytt för i år är att Student Uppsala har fått märkningen ”Miljömärkt event” av Håll Sverige Rent. Evenemanget arbetar aktivt med att minska evenemangets miljöpåverkan och skapa trivsel för besökaren. Meningen är att ta hand om miljön, både närmiljön och miljön i ett större perspektiv skriver Destination Uppsala i ett pressmeddelande. 

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

En berättelse om kärlek i dur och moll. Uppsalanyheter var på fredagens genrep av marsspexet eller "Kärleken i Pillestad" som föreställningen på Stockholms nation heter. På lördagkväll kör de igång sin repertoar som varar i sju dagar med uppehåll för torsdag då det är nattklubb.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.

Uppsalanyheters fotograf var på plats i Uppsala när studentflaken intog citykärnan, här kommer bildsvep nummer fyra av totalt fyra.