Skriv ut denna sida
Uppsala Universitet. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Uppsala Universitet. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Uppsalastudenter till VM-final i Cambridge, USA

2013-10-30 - 19:21

När VM i syntetisk biologi avgörs i Cambridge, Massachusetts, 1 - 4 november är Uppsalas studentlag Nordens enda representant i sin kategori, och ett av två lag från Norden i tävlingen som helhet.

 

– Det är otroligt kul att all tid och arbete vi lagt ner på vårt projekt tagit oss till världsfinal, säger Alona Nyberg från lag iGEM Uppsala.

 

Elva civilingenjörsstudenter i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet förbereder sig som bäst för att presentera sitt bidrag i studenttävlingen International Genetically Engineered Machine. Tävlingen med ursprung i Massachusetts Institute of Technology har hållits sedan 2004 och lockade i år hela 204 lag från Europa, Asien, Syd- och Nordamerika.

 

Vid Europafinalen i franska Lyon vann iGEM Uppsala en av guldmedaljerna i den högsta tävlingsklassen och gick därmed vidare till VM-final. Laget vann även pris för Bästa nya naturliga del (Best New Natural Biobrick).  

- Med hjälp av bioklossar eller DNA-sekvenser har vi tagit fram en gen från en bakterie som inte tidigare finns i registret och sett till att den går att använda i andra projekt, säger Pontus Danielsson i ett pressmeddelande. Genen fungerar som en byggsten, en legobit, som förs in i levande celler som sen kan utföra olika uppgifter.

 

Arbetet med att få fram ämnen och bygga biologiska system började redan i våras och fortsatte under sommaren på Biomedicinskt centrum. Projektet resulterade i en kombination av probiotiska bakterier och näringsämnen med potential att utvecklas till en hälsofrämjande yoghurt, av särskild vikt i utvecklingsländer.

 

Under finalen i Cambridge får laget 20 minuter för att sammanfatta och visa resultaten av sitt tävlingsbidrag och fem minuter för frågor.

- Folk vi mött här är nyfikna på hur yoghurten smakar, men det är inte vårt syfte att försöka framställa det här kommersiellt, säger Emil Marklund, och får medhåll av Kristoffer Lundmark:

 

- Vi vill bara presentera vad man skulle kunna göra med syntetisk biologi. I ett större perspektiv skulle det kunna komma till nytta inom en rad områden som livsmedelsproduktion eller nedbrytning av avfall.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

En berättelse om kärlek i dur och moll. Uppsalanyheter var på fredagens genrep av marsspexet eller "Kärleken i Pillestad" som föreställningen på Stockholms nation heter. På lördagkväll kör de igång sin repertoar som varar i sju dagar med uppehåll för torsdag då det är nattklubb.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

På lördag är det åter igen dags för Student Uppsala, det gratis studentevenemang som arrangeras på uppdrag av Uppsala kommun för att välkomna nya studenter till Uppsala.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.