Skriv ut denna sida
Tionde året för Anders Wall-föreläsningen. (Foto: Stewen Quigley) Tionde året för Anders Wall-föreläsningen. (Foto: Stewen Quigley)

10-årsjubileum för Anders Wall-föreläsningen

2013-10-08 - 15:29

Den 6 november kl. 13.00 är det för tionde året i rad dags för Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap i universitetsaulan i Uppsala.

 

Anders Wall-föreläsningen har kommit att bli Sveriges mest omfattande möte mellan studenter och näringsliv och förväntas locka cirka 2.000 personer.

 

Syftet med föreläsningen är att stimulera entreprenörsandan bland studenter, forskare och lärare inom Uppsala universitets olika fakulteter.

 

Under en eftermiddag får Uppsalas studenter tillsammans med representanter för näringslivet och särskilt inbjudna gäster möjlighet att lyssna till några av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer och företagsledare.
– När vi startade Anders Wall-föreläsningarna för tio år sedan var min vision att främja korsbefruktningen mellan akademi och näringsliv. När jag nu ser universitetsaulan fylld av entusiastiska studenter med intresse för entreprenörskap fylls jag av framtidstro, säger Anders Wall i ett pressmeddelande.

 

Huvudtalare är Mia Brunell Livfors, VD och koncernchef för Investment AB Kinnevik där bland annat Millicom, Tele2, MTG och CDON ingår och den finlandsvenske finansmannen Björn Wahlroos, styrelseordförande för Nordea, Sampo Group och UPM och ansedd som en av Skandinaviens mäktigaste företagsledare. Moderator är som vanligt Fredrik Lindström.

 

Övriga medverkande är Linus Holmsäter, som med sitt Heyrobics-koncept lett gympapass på Himmelska fridens torg i Beijing för 30.000 personer, Mernosh Saatchi, grundare av kommunikationsbyrån Humblestorm med stora internationella kunder som Microsoft samt Ida Backlund, som sedan hon som 20-åring startade Rapunzel of Sweden har utvecklat hårföretaget till en mångmiljonindustri.

 

Föreläsningen gästas av H.K.H. Prins Daniel, som kommer att dela ut Anders Walls stipendium till Årets Uppsalastudent. För musikunderhållningen står pianisten Peter Friis Johansson, som sedan debuten vid 17-års ålder etablerat sig som en av Skandinaviens mest framgångsrika unga konsertpianister.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I augusti anländer 77 utbytesstudenter till Sverige, för två veckor sedan saknade 51 studenter familj och en vecka senare hade siffran minskat med elva studenter, bristen på värdfamiljer är stor och i Uppsala finns inte en enda värdfamilj.

Asker Jarlöv och Simon Arlasjö, avgångselever på naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Uppsala, har tilldelats Anders Walls stipendium på 25.000 kronor vardera.

I måndags omvaldes Uppsala Studentkårs ordförande Caisa Lycken (GS) och vice ordförande Miranda Cox (VSF) för verksamhetsåret 2015/2016.

Klockan på universitetsbiblioteket Carolina Redivivas balkong har börjat nedräkningen till Mösspåtagningen den sista april kl 15.00. Då höjer rektor sin studentmössa som en vårhälsning till alla som samlats i backen. I år firar Forsränningen 40 år och universitetet bjuder också på några nyheter.

Uppsala universitet rekryterar den internationellt ansedde media- och kommunikationsforskaren Nico Carpentier. Rekryteringen är ett led för universitetet att stärka sin forskning inom digitala medier och det nutida samhället, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

En berättelse om kärlek i dur och moll. Uppsalanyheter var på fredagens genrep av marsspexet eller "Kärleken i Pillestad" som föreställningen på Stockholms nation heter. På lördagkväll kör de igång sin repertoar som varar i sju dagar med uppehåll för torsdag då det är nattklubb.

I början av 2000-talet öppnades nya möjligheter att sprida sin musik via Internet. Det var också då det så kallade ”tjejbandet” Sahara Hotnights slog igenom. I en ny avhandling i musikvetenskap granskar Linus Johansson begreppet ”tjejband” och hur begreppet används i medierna.

Under lördagseftermiddagen vann Stockholms universitet Capitols Student-SM i amerikansk inomhusfotboll mot Uppsalastudenterna Snakeheads med 47-14. Finalen spelades i Eriksdalshallen i Stockholm.

På lördag är det åter igen dags för Student Uppsala, det gratis studentevenemang som arrangeras på uppdrag av Uppsala kommun för att välkomna nya studenter till Uppsala.

Årets Anders Wall-stipendiat på Katedralskolan blev Nicole Kjellberg som får 50.000 kr för goda studieresultat samt för att ha varit en god och uppskattad kamrat.