Skriv ut denna sida
Alicia Roth en golftalang med siktet på LPGA. (Foto: Morgan Jansson) Alicia Roth en golftalang med siktet på LPGA. (Foto: Morgan Jansson)

Alicia Roth – talang med sikte mot LPGA

2021-03-10 - 03:54

Alicia Roth har ett långsiktigt mål – att spela som proffs i LPGA. Just nu går hon i nian, så ett steg på vägen är att hon har blivit antagen till RIG, riksidrottsgymnasium, med inriktning golf på Celsiusskolan i Uppsala. Hon har bestämt sig för att studera naturprogrammet ihop med golfen de närmaste tre åren.


Jag får en pratstund med Alicia på Golf Uppsala, en kombinerad butik och simulatorhall på Fyrislundsgatan 68. Alicia har med sig sin pappa, Peter Roth, som uppmuntrade henne redan från tidig ålder att spela golf. Så hur började det hela?
- Pappa tog med mig för att testa och mutade med glass i början, skrattar Alicia. Vi äter fortfarande glass av tradition och ibland choklad också, ler hon.


Pappa berättar att hans golfvänner flyttade ifrån Uppsala, så då tänkte han att det kunde vara roligt för hans då åttaåriga dotter att testa. Sedan dess är Alicia fast, eftersom hon är tävlingsinriktad som person och gillar utmaningar. Hennes målsättning är att spela som proffs i LPGA - Ladies Professional Golf Association.
- En tidigare förebild har varit Annika Sörenstam, men numera är det de som spelar på LPGA. Ibland kan målsättningar vara stressande, men detta är långsiktigt, säger Alicia.

 

5D3 0091-copy-UN

Alicia med sin golfbag. (Foto: Morgan Jansson)


Golf är en sport som har vuxit starkt under covid-pandemin och vid simulatorerna är det spelare som kör på alla banor. Alicia värmer upp med klubban bakom ryggen och lite stretch i sidled. Simulatorerna är helt nya och kommer ifrån Foresight Sports. Kamerorna har massor av olika värden som kommer upp vid varje slag. Det är t ex hastighet, höjd, längd, skruv och vinkel.
- Under vintersäsongen är det passande att nöta på olika typer av förbättringar som Alicia vill göra. Vi försöker fokusera på något värde som vi putsar på, beskriver Peter.


- Jag jämför mina värden med snittet hos spelarna på LPGA-touren, som finns att hitta på internet, förklarar Alicia.


Alicia trycker på play på en display, lägger en vanlig golfboll på peggen och gör sig redo. Med en stabil ställning och sving, så far bollen hårt in i duken på väggen. Gång på gång, med olika klubbor. Varje gång rullar värdena upp. Alicia och pappa analyserar:
- Launchen var lite låg där, säger Peter. Ibland kommer jag in för lågt och då går inte bollen lika långt, fyller Alicia i och tittar på mig. Jag försöker förbättra – alltid. Det är det som driver mig.

 

Jag noterar hur rakt bollen går i de slag Alicia gör hela tiden. De visas på skärmen som mycket raka streck i princip nästan exakt samma spår varje gång.
- Mycket träning, ler Alicia.

 

5D3 0113-copy-UN

Alicia har ställt upp, det finns flera utslagsplatser. (Foto: Morgan Jansson)


Hur mycket träning blir det ungefär?
- På sommaren ungefär 20 timmar i veckan, för då är vi ute, men nu på vintern 10 - 15 timmar inklusive fysträning, säger Alicia. Det är såklart fritt att träna hur mycket jag vill, men jag behöver ju kombinera den med studier också. Det är därför jag har sökt RIG, så att jag får mera möjligheter att öka träningsdosen med bra tränare och ändå studera vidare.


Det finns två RIG i Sverige, med inriktning golf varav Uppsala är en av platserna. Det betyder att Alicia kan bo kvar och att schemat är anpassat för att kunna träna innan skolan börjar på dagen och även efteråt, samt anpassningar vid tävlingar.

 

Enligt Svenska Golfförbundets hemsida är gymnasieutbildningen kommunal och det finns ett samarbete med Svenska Golfförbundet och t ex Ronnie Andersson, golf- och fyscoach och Martin Pettersson, golf- och mental coach samt flera andra fystränare och sjukgymnaster. Eleven får ett skolmedlemskap i Golf Uppsala och tillgång till golfanläggning och transport till golfpassen.

 

5D3 0123-copy-UN

Till vänster på duken finns tabellen med all information om det senaste slaget. De vita strecken visar hur de senaste bollarna gick. (Foto: Morgan Jansson)


Det är tydligt att en intresserad förälder är viktig att ha vid träningar och tävlingar. Peter arbetar med ekonomiredovisning, så för det mesta går det att kombinera med Alicias golfsatsning.
- Ja, det blir det ju en hel del resor då många tävlingar går i Skåne eller i närheten av Göteborg. Vi har roligt och dottern har ärvt min musiksmak – rock, säger Peter. Jag har ungefär 20 av mina semesterdagar som går till resor vid golftävlingar, så det är en passion, berättar Peter.

 

- Juniortävlingar går runt om i landet, men mest i södra Sverige. Ibland pluggar jag i bilen, berättar Alicia. Vi åker ner några dagar innan tävling, så att jag kan känna in banorna. Jag har tävlat sedan jag var 11 år och det finns en hel del konkurrens i min åldersgrupp för juniorer. Det är bra att det blir motstånd, säger Alicia. Jag har ju en ranking från tävlingar och vill såklart vara på elitnivå.

 

Golfbagen, som är placerad bredvid simulatorn, har en hel del klubbor i sig och jag frågar lite om dem.
- Det här är en ny drive, visar Alicia. Det får max vara 14 klubbor i bagen. Nu har jag ungefär det och jag har en clubfitter som heter John Ahlbom som justerar grepp och klubbor så att de passar mig. Jag kan prova ut utrustning under vintern för att maximera säsongen sedan. Första tävlingen är i april.

 

7D2 6019-copy-UN

Fokus på bollen. (Foto: Morgan Jansson)

Eftersom du är målinriktad och tävlar är jag nyfiken. Hur tar du motgångar?
- Jag måste kunna hantera missar ibland. Analysera misstag och acceptera negativa tankar, säger Alicia. Det är lätt att säga, men inte alltid lätt att göra, tillägger Peter.

 

Under stora delar av samtalet så slår Alicia många bollar i duken med hög hastighet och stort fokus. Fotografens kamera smattrar på. Pappa Peter och Alicia växlar naturligt vem som svarar på frågor och det märks tydligt att deras samarbete är mycket gott och viktigt för utvecklingen.

 

Jag tänker att du som läser detta ska lägga namnet Alicia Roth på minnet. Den här golfarens målinriktning kan mycket väl få henne att spela i LPGA i framtiden.

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

IFU Arena stängs med omedelbar verkan på grund av brister i takkonstruktionen, beskedet gavs på IFU Arenas sociala kanaler sent på fredagskvällen.

I dag lördag skulle Hagunda IF haft ett storslaget firande av föreningens 60-årsjubileum i IFU Arena, men Coronaepedemin kom i vägen för detta, ett Coronasäkert alternativ genomfördes därför istället i Vänge.

Dragracing: Tierp Arena ställer in dragracingens EM-deltävling i juni som en konsekvens av de restriktioner som Covid-19 har medfört. Arenans VD Urban Axell säger i ett uttalande att man inte ser någon möjlighet att fortgå med tävlingen.

Dragracing: Förra veckan beslutades att ställa in deltävling ett av fem i dragracing-EM, nu finns det även risk att deltävling två på Tierp Arena ställs in.

Dragracing: Det var glest mellan de uppländska framgångarna när Tierp Internationals avgjordes i helgen på Tierp Arena. Bästa noteringarna stod de uppländska motorcykelförarna Peter Östlund och Magnus Pollack för som båda föll i varsin semifinal.

Fartfylld dag i Uppsala när OS-grenen BMX racing korade sina svenska mästare under lördagen på SMK Uppsala BMX Arena.

Dragracing: Det blev respass för Peter Rundström i kvartsfinalen när helgens EM-deltävling Tierp International avgjordes.

Dragracing: Uppsalaföraren Peter Rundström är kvalfemma efter den första dagen kvalkörningar av EM-deltävlingen Tierp International och motorcykelklassen Super Comp Bike.

Dragracing: Han kom, han sågs, han segrade - Robban Karlsson tog en toppposition i sin enda kvalrepa på fredagen, åkte sedan till Linköping på lördag och kom tillbaka till Tierp och vann hela tävlingen på söndagen.

Dragracing: Robban Karlsson gav allt i sin första och enda kvalrunda av Pro Stock Bike och satte 7,01 sek med fina hastigheten 309,6 km/h.