Nio ekipage startklara på Bredsjön för IceOpti SM. (Foto: Peter Steffner) Nio ekipage startklara på Bredsjön för IceOpti SM. (Foto: Peter Steffner)

Världsklass när Ice Optimist SM avgjordes i Järlåsa

2015-03-13 - 02:12

Utrustade med spikskor, flytväst och hjälm samlades i lördags nio ungdomar på Bredsjöns is vid Järlåsa. Sommartid kappseglar de alla med Optimistjolle vid klubbarna UKF, ESK, KOJK, KSSS och SäSS. Nu hade de med sig varsin IceOpti, för att genomföra årets SM-tävling.

 

IceOpti är en typ av isjakt avsedd för ungdomar 7-15 år. Den har likadan rigg och segel som en Optimistjolle och om man kan segla en jolle så lär man sig snabbt segla en IceOpti. Den stora skillnaden är farten, som lätt når över 30 knop om man väljer att segla i tillräcklig vind. Lördagens tävling hade frisk vind med hård och våt is – perfekt för härligt snabb och säker segling! Kjell Mattsson, Björn Ekström och Ragnar Jalakas - veteraner på issegling från Uppsalaföreningarna ESK och UKF - höll i arrangemanget.

 

004Skepparmöte-innan-första-start

Skepparmöte innan start. (Foto: Peter Steffner)

 

Två rundningsmärken satt 700 meter ifrån varandra och bildade en bana som sträckte sig runt hela sjön. Startlinjen låg strax utanför badplatsen. Sju heat med tre varv vardera skulle genomföras. Varje heat beräknades ta 10 minuter. Alla seglare startar samtidigt från en startlinje som ligger vinkelrätt mot vindriktningen. De springer igång sin jakt, hoppar i, skotar hem och faller av lite för att bygga upp fart.

 

Sedan kryssar de till banans bortersta märke som rundas moturs, för att sedan segla med vinden tillbaks mot startlinjen. Den passeras dock aldrig, utan varvning sker genom att seglaren passerar banans andra rundningsmärke som står ca 60 meter ovanför startlinjen. Publiken står utmed startlinjen och ser jakterna swisha förbi i full fart. Mållinjen är mellan rundningsmärket till en punkt på startlinjen. Målgång signaleras med den ikoniska svart-vit-rutiga flaggan.

 

122Hög-fart

Man kan komma upp i mycket höga hastigheter. (Foto: Peter Steffner)

 

Den avgörande skickligheten handlar mycket om att välja väg så att seglaren får maximal fart snarare än kortast väg. Dessutom vill man undvika att jaktens ismedar sladdar över isen eller att ena bakmeden lyfter så att man åker på bara två medar. Båda situationerna pareras förvisso av seglaren men farten blir sänkt och då tappas placeringar snabbt. Istället vill seglaren att jakten ska ligga som ett strykjärn i kurvor såväl som vid segling rakt fram, med endast ett distinkt väsande ljud från medarna.

 

374åtta-direkt-efter-start

Starten har precis gått. (Foto: Peter Steffner)

 

Efter sex spännande heat hade den regerande svenska mästaren Rasmus Söderman och hans klubbkamrat Ivar Steffner tre segrar och två andraplatser vardera. Ivar hade ett litet övertag i poäng, men det sjunde och sista heatet skulle avgöra förstaplatsen. Samma ovisshet gällde även resten av fältet. Första och andra plats var visserligen utom räckhåll. Men i övrigt så var nästan vilken ordning som helst möjlig i resten av resultatlistan.

 

Tabellen med poäng blir snabbt alltför omfattande för att man helt säkert ska veta de sammanräknade placeringarna. Men både seglare och publik visste att blott enstaka poäng nu kunde göra stor skillnad. Så på startlinjen inför det sista heatet kände alla seglare att de fortfarade hade att vinna sin slutplacering.

 

146Ivar-swischar-mållinjen-som-ett-strykjärn-och-hmmmm-med-bromshuvan-utfälld

Ivar swischar förbi mållinjen. (Foto: Peter Steffner)

 

Stående vid rundningsmärket flaggade Kjell iväg seglarna. Rasmus och Ivar tog täten. Vid första varvningen leder Ivar. Rasmus är 15 meter och Philip Lindblad 40 meter bakom. Oscar Svensson på fjärde plats jagas av David Mårsäter. Magnus Tryselius är på väg att hinna ikapp David och passerar varvningen i mycket hög fart. Men precis efter rundningsmärket får han ett lyft som han parerar ner till en bredsladd som ger en av dagens riktigt stora vattenkaskader på den våta isen.

 

406funktionärerna-och-föräldrarna-utgjorde-huvuddelen-av-publiken

Funktionärer och föräldrar följer tävlingen. (Foto: Peter Steffner)

 

Wilhelm Alness varvar och svänger upp i en bana ovanför Magnus för att försöka genskjuta fältet framför honom. Axel Steffner jagar förbi på läsidan. Han måste försöka klättra i fältet och väljer en flackare bana än Wille och går djupare ner mot den norra stranden för att hämta fart. Ivar och Rasmus har redan vänt upp mot kryssmärket och skapat en lucka på 150 meter till Philip.

 

Ivar drar ifrån men så får Rasmus mer fart och går om Ivar. Sedan växlar de igen och Ivar passerar kryssmärket en båtlängd före Rasmus. Just vid kryss-rundningen är farten på väg att nå maximum och det är en mäktig syn att se de karaktäristiska Optimist-segeln röra sig 30 gånger snabbare än när de sitter på en jolle. Men farten betyder också att en till synes stor ledning kan förloras på några sekunder. Och det är precis vad som händer.

 

343Axel-rundar-med-sladd

Axel rundar med sladd. (Peter Steffner)

 

Alldeles efter passagen av kryssmärket får Rasmus en kraftig stoppsladd och blir helt stillastående med sin jakt. Ivar har bara drygt ett varv kvar och far nu fram ensam i en ointaglig ledning. Men ljudet av sladden snett bakom sig fick Ivar att undra över hur det gick för Rasmus, så han stannar upp för att se efter. Det räcker för att Philip, Oscar och David ska hinna ikapp och förbi. Snart kommer även Axel, Magnus och Wille. Rasmus och Ivar ligger nu sist.

 

Tätstriden handlar om vem som ska ta bronsmedaljen medan kampen om mästartiteln avgöras av hur Ivar och Rasmus eventuellt kan hinna ikapp de andra. Vid andra varvningen leder Philip och han håller ledningen ända in i mål och tar därmed bronsmedalj. David går in som tvåa och Oscar trea. Och nu kommer hela tävlinges crescendo. Axel har klättrat till att ligga fyra, tätt följd av Rasmus och Ivar. Om Rasmus kan gå om på upploppet så vinner han guld. 50 meter innan mållinjen får Axel ett mycket kraftigt lyft och det ser ut som att han ska välta.

 

Farten bromsas rejält och Rasmus hinner upp vid sidan av Axel. Men Axel lyckas till allas stora förvåning få ner medarna i isen och skjuta fart så att han går i mål med två meters marginal före Rasmus. Ivar går i mål sekunden efter och har därmed hållt sin ledning i tabellen och är ny svensk mästare i IceOpti 2015!

 

439Seglarna-i-IceOpti-SM-2015

Deltagarna i årets upplaga av IceOpti SM (Foto: Peter Steffner)

 

Lördagens tävlingen höll mycket hög klass och blev en mycket värdefullt träning för alla nio seglare inför VM 2016 i Estland. Resorna till VM med seglarkamrater, föräldrar och funktionärer är minnesvärda sportlov för alla inblandade. I Uppsala finns god kapacitet för att ta emot många fler som vill segla IceOpti och komma med på tävlingar. En sommar med Optimistjolle-segling vid Skarholmen och sedan deltagande i IceOpti-träning på Vårdsätravikens is är ett bra recept för att snabbt komma in i sporten.

Text & Foto: Peter Steffner

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Golf: Alicia Roth har ett långsiktigt mål – att spela som proffs i LPGA. Just nu går hon i nian, så ett steg på vägen är att hon har blivit antagen till...

IFU Arena stängs med omedelbar verkan på grund av brister i takkonstruktionen, beskedet gavs på IFU Arenas sociala kanaler sent på fredagskvällen.

I dag lördag skulle Hagunda IF haft ett storslaget firande av föreningens 60-årsjubileum i IFU Arena, men Coronaepedemin kom i vägen för detta, ett Coronasäkert alternativ genomfördes därför istället i Vänge.

Dragracing: Tierp Arena ställer in dragracingens EM-deltävling i juni som en konsekvens av de restriktioner som Covid-19 har medfört. Arenans VD Urban Axell säger i ett uttalande att man inte ser någon möjlighet att fortgå med tävlingen.

Dragracing: Förra veckan beslutades att ställa in deltävling ett av fem i dragracing-EM, nu finns det även risk att deltävling två på Tierp Arena ställs in.

Dragracing: Det var glest mellan de uppländska framgångarna när Tierp Internationals avgjordes i helgen på Tierp Arena. Bästa noteringarna stod de uppländska motorcykelförarna Peter Östlund och Magnus Pollack för som båda föll i varsin semifinal.

Fartfylld dag i Uppsala när OS-grenen BMX racing korade sina svenska mästare under lördagen på SMK Uppsala BMX Arena.

Dragracing: Det blev respass för Peter Rundström i kvartsfinalen när helgens EM-deltävling Tierp International avgjordes.

Dragracing: Uppsalaföraren Peter Rundström är kvalfemma efter den första dagen kvalkörningar av EM-deltävlingen Tierp International och motorcykelklassen Super Comp Bike.

Dragracing: Han kom, han sågs, han segrade - Robban Karlsson tog en toppposition i sin enda kvalrepa på fredagen, åkte sedan till Linköping på lördag och kom tillbaka till Tierp och vann hela tävlingen på söndagen.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Timrå nollade Almtuna

  Almtunaikonen Per Svensson numera i Timrå visade vägen för sitt lag genom att göra matchens första mål mot sina gamla lagkamrater redan i den första minuten. Slutresultatet i söndagens match skrevs till slut 4-0 för tabelltvåan, Almtuna befinner sig på tabellens åttonde plats med 16 poäng i en rekordjämn men haltande tabell där det endast skiljer två poäng mellan tredje och nionde platsen.

 • Ny förlust mot Rosengård

  Uppsala Fotboll förlorade söndagens match i Damallsvenskan mot Rosengård med 5-1 på bortaplan. Senast lagen möttes var i Uppsala då vann Rosengård med hela 9-1. Uppsalas mål på söndagen gjordes av Beata Olsson.

 • Storvretas första förlust

  Storvreta förlorade söndagens match borta i superligan mot Linköping med 6-5 efter förlängning. Förlusten är Storvretas första den här säsongen och samtidigt som man föll tappade man serieledningen till Kalmarsund som har 14 poäng efter fem matcher, en poäng mer än Storvreta.

 • Delad pott mellan Sirius och Kalmar FF

  Det blev delad pott för Sirius och Kalmar FF på söndagen när man spelad oavgjort 2-2 på Studenternas IP. Eftersnacket kom dock att handla om en situation där Yukiya Sugita vänder bort tre motståndare och skjuter in 3-1 via ribban studsande på mållinjen och in i nättaket. Dessvärre blev Sugita och Sirius bokstavligt talat blåsta på målet eftersom domaren blåst av för att ge Sugita en frispark. Något senare kunde Kalmar FF kvittera till 2-2 som blev slutresultat.

 • Stark första period av Uppsala Basket gav seger

  Uppsala Basket vann sin tredje seger i Basketligan när man på lördagen besegrade Wetterbygden med 68-78 på bortaplan. Det var framförallt en stark första period som Uppsal vann med 11-25 som grundlade segern. Stor matchvinnare i Uppsala blev Zenta Melnika med 18 poäng och 10 returer. Uppsala ligger fyra i basketligans tabell med sex poäng efter fem matcher.

 • KFUM Uppsala vände mot Team4Q

  KFUM Uppsala Låg under med 57-38 borta mot Team4Q i lördagens omgång av Superettan. Med två bra slutperioder lyckades man dock vända till seger med 86-90 sedan lagkaptenen Mannos Nakos sänkt en matchavgörande trea vid ställningen 86-85 fram till 86-88. KFUM Uppsala är alltjämt obesegrade och har fem segrar av fem möjliga.

 • Uppsala Baskets första förlust

  Efter två inledande segrar i damernas basketliga åkte Uppsala Basket på säsongens första förlust. Det var Norrköpings Dolphins som kunde vinna i Upplands Bilforum USIF Arena med klara 62-79. Det var efter en dålig tredje period som Uppsala förlorade med 15 poäng (10-25) som gästerna kunde säkra segern.

 • Almtuna föll mot VIK

  Almtuna förlorade lördagens allsvenska möte borta mot Västerås med 3-2 efter periodesiffrorna (2-1, 0-1, 1-0). Det var dock nära att uppsalalaget kunde kvittera i slutet av den tredje perioden när Tobias Liljendahl var nära att peta in en retur. Nästa match för Almtuna är på tisdag den 20 oktober då man tar emot Modo hemma i Upplands Bilforum Arena.

 • Fjärde raka segern för Storvreta

  Storvretas innebandydamer går som tåget i den östra innebandyallsvenskan. På lördagen besegrade man Hammarby med 5-4 på bortaplan och gick upp i ensam serieledning med 12 poäng. I Storvreta noterades Viktoria Hubinette för två mål.

 • Hemmaförlust mot Vita hästen

  Almtuna förlorade hemmamötet i Hockeyallsvenskan på onsdagen mot Vita Hästen från Norrköping med 1-3 (0-0, 0-1, 1-2). Almtunas mål gjordes på straff av Martin Mellberg vid ställningen 0-3.

 • Almtuna nollade Modo

  Almtuna nollade Modo i den svåra bortamatchen i Örnsköldsvik när man vann med 2-0. Det var Almtuna som dominerade i antalet skott på mål, efter två perioder ledde uppsalalaget skotten med 27-8 men det stod bara 1-0 till Almtuna efter mål av Jesper Norbäck i mitten av andra perioden. I slutskedet av matchen jagade Modo kvittering men drar på sig en utvisning med drygt två minuter kvar av tredje perioden. Man satsar då på spel utan målvakt, men Almtunas Emil Berglund kan skicka pucken ända från djupt ner i egen zon in i tom bur och fatsställa slutresultatet till 2-0.

 • Segrar för Sirius och Storvreta i damallsvenskan

  Sirius besegrade Huddinge i innebandyns östra damallsvenska med 4-1, segern är blåsvarts första i serien den här säsongen efter tre omgångar. Poängbäst med 1+1 blev Rafaella Sandström. Storvreta vann även dem sin match mot Telge med 3-2, det var dock Telge som tog ledningen men Storvreta kunde vända till 2-1. I  inledningen av den andra perioden kvitterade Telge till 2-2 men Storvretas Amanda Skyltbäck gjorde 3-2 och trots att halva matchen återstod föll inga fler mål.

 • Tredje raka för Hagunda

  Hagunda besegrade Salem i den Norra Innebandyallsvenskan på lördagen med 7-6 på bortaplan. Efter två perioder ledde Hagunda med 7-2 men slappnade av i den tredje perioden som man förlorade med 0-4. Seger dock i den tredje omgången och Hagunda har full pott nio poäng och leder den Norra Allsvenskan.

 • Storvreta vann innebandyderbyt

  Storvreta vann lördagens innebandyderby mot Sirius. Efter en jämn första period som slutade 4-4 där Sirius hade tvåmålsledning vid tre tillfällen stängde Storvreta till bakåt. De resterande två perioderna vann Vreta med 4-0 och 2-0. Poängbäst i Sirius blev Kasper Broby 2+0 och Billy Nilsson 1+1. I Storvreta blev Robin Nilsbert poängbäst med 3+2 tillsammans med Alexander Rudd 1+4.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä