Skriv ut denna sida
Jimmy Olsén, Daniel Henderson, Ove Ledström och Niclas Kallin Svensson. (Foto: Peter Bohlin) Jimmy Olsén, Daniel Henderson, Ove Ledström och Niclas Kallin Svensson. (Foto: Peter Bohlin)

SM-finalen: Utmanar den äldre generationen

2014-03-15 - 11:48

I dag lördag avgörs isracingens SM-final på Studenternas i Uppsala, på plats finns det minst tio potentiella pallkandidater.

 

För några år sedan saknades en tydlig generationsväxling inom isracingen men nu finns en generation som arrangören Lars S Björndahl från MS Funbo kallar för "tredje vågen".

 

På fredagen träffade vi fyra unga begåvade isracingförare som tillhör "tredje vågen", Ove Ledström är yngst av alla med sina 16 år, vilket är ganska exakt 50 år yngre än veteranen Posa Serenius som har 30 SM-guld i bagaget.

 

På plats fanns även Jimmy Olsén som är näst yngst i startfältet samt Daniel Henderson och Niclas Kallin Svensson.

- I år finns för första gången på decennier en hel hop av kandidater till mästartiteln. I år är våra svenska silvermedaljörer i lag-VM i utomordentligt god form. I år vill ungtupparna slå de gamla stutarna - och tvärtom, säger Lars S Björndahl talesperson för MS Funbo.

 

Ove Ledström som är yngst av alla är kanske den som har störst potential av dem alla i "tredje vågen" med sin lite ryska körstil där han lägger ner sin cykel lägre än alla andra förare och oftast har högre fart ur kurvorna än sina medtävlare.

 

I eftermiddag avgörs det och kanske får vi en svensk mästare som bara är 16 år gammal, men det kan lika gärna bli en rutinerad räv som är 50 år äldre. Däremellan finns det som sagt en hel drös av åkare som utmanar - ovisst var ordet.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under isracing, studenternas, uppsala, sm

IFU Arena stängs med omedelbar verkan på grund av brister i takkonstruktionen, beskedet gavs på IFU Arenas sociala kanaler sent på fredagskvällen.

I dag lördag skulle Hagunda IF haft ett storslaget firande av föreningens 60-årsjubileum i IFU Arena, men Coronaepedemin kom i vägen för detta, ett Coronasäkert alternativ genomfördes därför istället i Vänge.

Dragracing: Tierp Arena ställer in dragracingens EM-deltävling i juni som en konsekvens av de restriktioner som Covid-19 har medfört. Arenans VD Urban Axell säger i ett uttalande att man inte ser någon möjlighet att fortgå med tävlingen.

Dragracing: Förra veckan beslutades att ställa in deltävling ett av fem i dragracing-EM, nu finns det även risk att deltävling två på Tierp Arena ställs in.

Dragracing: Det var glest mellan de uppländska framgångarna när Tierp Internationals avgjordes i helgen på Tierp Arena. Bästa noteringarna stod de uppländska motorcykelförarna Peter Östlund och Magnus Pollack för som båda föll i varsin semifinal.

Fartfylld dag i Uppsala när OS-grenen BMX racing korade sina svenska mästare under lördagen på SMK Uppsala BMX Arena.

Dragracing: Det blev respass för Peter Rundström i kvartsfinalen när helgens EM-deltävling Tierp International avgjordes.

Dragracing: Uppsalaföraren Peter Rundström är kvalfemma efter den första dagen kvalkörningar av EM-deltävlingen Tierp International och motorcykelklassen Super Comp Bike.

Dragracing: Han kom, han sågs, han segrade - Robban Karlsson tog en toppposition i sin enda kvalrepa på fredagen, åkte sedan till Linköping på lördag och kom tillbaka till Tierp och vann hela tävlingen på söndagen.

Dragracing: Robban Karlsson gav allt i sin första och enda kvalrunda av Pro Stock Bike och satte 7,01 sek med fina hastigheten 309,6 km/h.