Skriv ut denna sida
Blodomloppet avgjordes för en dryg vecka sedan. (Foto: Peter Bohlin) Blodomloppet avgjordes för en dryg vecka sedan. (Foto: Peter Bohlin)

Nytt lopp i Uppsala på nationaldagen

2013-05-31 - 09:52

På nationaldagen den 6 juni är det premiär för en nytt lopp i Uppsala, Ekebyloppet.

 

Ekebyloppet har en familjeprofil där barn och vuxna i alla åldrar deltar, både fritidsmotionärer och elitlöpare. Det finns tre banor, en kontrollmätt 10 km-bana, en 5 km-bana och ett barnlopp. Alla tre har start och målgång vid den gamla keramikfabriken Ekeby bruk. De två längre banorna löper genom Hågadalens naturreservat.

 

Invid arenaområdet blir det underhållning med livemusik, DJ och trollkarl. Där finns även barnpassning och en marknad med lekar, aktiviteter, matservering och utställare från flera idrottsföreningar, Blodcentralen, vårdcentralen Ekeby Hälsocenter och olika företag.

 

Barn och vuxna, amatörer och elit i alla åldrar kommer att delta. Antalet föranmälda har passerat 500 personer, och det kommer in nya anmälningar varje dag. Efteranmälningar kan även göras på plats den 6 juni.

Start sker intill Ekeby bruk. Banan följer längs Uppsala-Enköpings Järnvägs gamla banvall mot sydväst, förbi Flogsta och in i Hågadalen-Nåstens naturreservat. Efter stigar och skogsvägar passerar banan bronåldersgraven Kung Björns hög och följer sen Hågaån, för att avslutas längs Eriksbergsvägen - Ekebyvägen. Upploppet går i en slinga runt Ekeby bruks gamla fabriksbyggnader.

 

Loppet arrangeras av Friskis&Svettis, orienteringsklubben OK Linné och vårdcentralen Ekeby Hälsocenter.

- Friskis&Svettis träningsmål är att erbjuda lustfylld träning av hög kvalitet för alla. Därför känns det extra roligt att vi nu arrangerar Ekebyloppet där både barn, unga och äldre kan vara med och gå, jogga eller springa i vacker miljö, säger Ingrid Hovstadius som är verksamhetschef för Friskis&Svettis i Uppsala.

 

Intresset för löpning blir allt större och nya lopp startas och växer till stora evenemang. I år slog Blodomloppet i Uppsala rekord med över 14.000 löpare. Ekebyloppets Albin Ridefeldt som är Ekebyloppets projektledare vann årets Blodomloppet i klassen herrar 5 km på tiden 15:39 minuter. Tävlingen har växt i antal deltagare varje år sedan starten för 15 år sedan.

- Tanken är att alla ska kunna vara med. Elitmotionärerna som vill sätta en bra tid likaväl som barnfamiljerna, säger Albin Ridefelt, elitorienterare från OK Linné som till vardags studerar medicin vid Uppsala Universitet. Vi vill att loppet ska växa och att vi kan vara med och bidra till Uppsalas allt mer populära löpkultur. Ekebyloppet har en fin bana i vacker och omväxlande natur, säger Ridefeldt.

 

OK Linné är vana arrangörer. De arrangerar många tävlingar för att värva nya medlemmar och finansiera sin verksamhet.

- Vill du under loppet endast slarva omkring i skogen visslande på en glad trudelutt kan du göra det. Vill du känna blodsmak och mjölksyra kan du göra det också. Det är bara variationer på upplevelsen av träningsglädje, säger Ingrid Hovstadius.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Golf: Alicia Roth har ett långsiktigt mål – att spela som proffs i LPGA. Just nu går hon i nian, så ett steg på vägen är att hon har blivit antagen till...

IFU Arena stängs med omedelbar verkan på grund av brister i takkonstruktionen, beskedet gavs på IFU Arenas sociala kanaler sent på fredagskvällen.

I dag lördag skulle Hagunda IF haft ett storslaget firande av föreningens 60-årsjubileum i IFU Arena, men Coronaepedemin kom i vägen för detta, ett Coronasäkert alternativ genomfördes därför istället i Vänge.

Dragracing: Tierp Arena ställer in dragracingens EM-deltävling i juni som en konsekvens av de restriktioner som Covid-19 har medfört. Arenans VD Urban Axell säger i ett uttalande att man inte ser någon möjlighet att fortgå med tävlingen.

Dragracing: Förra veckan beslutades att ställa in deltävling ett av fem i dragracing-EM, nu finns det även risk att deltävling två på Tierp Arena ställs in.

Dragracing: Det var glest mellan de uppländska framgångarna när Tierp Internationals avgjordes i helgen på Tierp Arena. Bästa noteringarna stod de uppländska motorcykelförarna Peter Östlund och Magnus Pollack för som båda föll i varsin semifinal.

Fartfylld dag i Uppsala när OS-grenen BMX racing korade sina svenska mästare under lördagen på SMK Uppsala BMX Arena.

Dragracing: Det blev respass för Peter Rundström i kvartsfinalen när helgens EM-deltävling Tierp International avgjordes.

Dragracing: Uppsalaföraren Peter Rundström är kvalfemma efter den första dagen kvalkörningar av EM-deltävlingen Tierp International och motorcykelklassen Super Comp Bike.

Dragracing: Han kom, han sågs, han segrade - Robban Karlsson tog en toppposition i sin enda kvalrepa på fredagen, åkte sedan till Linköping på lördag och kom tillbaka till Tierp och vann hela tävlingen på söndagen.