Skriv ut denna sida
Sirius damer spelade hemmapremiären i SSL utan publik på läktarna. (Foto: Peter Bohlin) Sirius damer spelade hemmapremiären i SSL utan publik på läktarna. (Foto: Peter Bohlin)

Innebandyförbundets ”kovändning” i sidbytesfrågan

2020-09-30 - 00:17

Sirius Innebandy gick emot Svenska Innebandyförbundets regelverk om att lagen måste byta sida. Damlagets premiär i årets SSL den gångna helgen var den enda där man inte bytte sida i periodpauserna.

Anledningen till Sirius ställningstagande har varit att man vill minska risken för smittspridning och en dispens för seriepremiären i Svenska Superligan mellan Sirius och KAIS Mora hade utfärdats under premisserna att någon förnyelse av dispensen inte skulle komma ske.

- Vi gör vårt yttersta inte bara för att följa Regering, FHM, RF/SIBs lagar och riktlinjer utan också för att hitta andra kloka sätt att hålla risken för smittspridning nere, sade Bosse Grängsjö som är arrangemangsansvarig i Sirius innebandy till Innebandymagazinet dagen efter seriepremiären.


Flera föreningar bland annat i damernas allsvenska som också hade premiär den gångna helgen ville också ta bort sidbyten på grund av risken för eventuell smittspridning men stoppades av domarna som gick på förbundets linje.


Sirius Anna Bredberg är en av de starkast drivande i frågan om en förändring av regelverket för sidbyte och hon var kritisk till att förbundet vägrade att göra regeländringen.

- Vi fick till svar att Sirius var den enda föreningen som haft åsikter om sidbyte, säger Anna Bredberg i ett inlägg på Facebook och uppmanade flera föreningar att skicka in och påtala ”det idiotiska med sidbyte ur smittskyddssynpunkt”.

Under tisdagseftermiddagen kom det ett nytt besked från Svenska Innebandyförbundets tävlingsutskott att sidbyte ej ska genomföras i förbundsserierna tillsvidare. I beslutstexten skriver man: "Att sidbyte inte ska genomföras i förbundsserierna tillsvidare. Detta gäller i Svenska Superligan, Allsvenskan , Herrar division 1 , samt i Juniorallsvenskan. Byteszonerna ska vara utrustade på ett likartat sätt för både hemma - och bortalag och domare äger rätt att besluta om sidbyte om de anser att ena sidan är klart fördelaktigare".

När det gäller matcher som spelas på distriktsnivå så äger distrikten rätten att besluta om sidbytesfrågan meddelar Svenska Innebandyförbundet under tisdagen.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Superligan: Sirius stod för en mycket blek inledning bottenmötet mot Thorengruppen på torsdagkvällen i IFU arena. Efter underläge 0-4 lyckades man dock resa sig och vända på matchen till seger med 5-4.

Superligan: Sirius vann en blytung seger med 7-6 mot obesegrade Endre när lagen drabbade samman i IFU Arena på söndagen. Sirius hade ledningen med 5-2 men tappade till 5-5 men visade stark lagmoral och kom tillbaka även från 6-6 och vann till slut med 7-6.

Superligan: Innebandyns två stora giganter Storvreta och Falun drabbade samman i IFU Arena på lördagen. Det blev en målmässigt jämn match där Storvreta kunde vinna med 6-3 efter att ha gjort fyra mål i slutperioden.

Superligan: Sirius var chanslösa mot ett för dagen mer taggat och motiverat Pixbo som vann med 3-10 i söndagens omgång av SSL.

Superligan: Efter fem raka förluster bröt Sirius en dyster svit mot Malmö när man på lördagen vann med 5-6 på bortaplan. Stor matchvinnare för Sirius blev Klara Molin med tre mål.

Allsvenskan: Hagunda åkte på säsongens första förlust när man på fredagen föll mot AIK med 3-5, förlusten innbär att AIK tar över serieledningen från Hagunda på samma poäng men med fler gjorda mål.

Superligan: Sirius har fått en fantastisk inledning på superligasäsongen med fem segrar av sex möjliga och en topplacering i tabellen. Uppsalanyheter frågade tränaren Marko Palosaari vad som ligger bakom framgången.

Superligan: Sirius vann sin fjärde raka match när man på lördagen besegrade Jönköping med 6-4 efter en riktig målexplosion i andra perioden. I Sirius noterades sex olika spelare för varsitt mål.

Superligan: Före lördagens match hade hon gjort tre mål och två assist, men i segermatchen 5-2 mot Lund lossnade det rejält för Jonna Vuontisvaara som var inblandad i fyra mål.

Superligan: I fredagens SSL-möte mot Falun blev Klara Molin tremålsskytt, i dagens bortamöte klev Sara Attermo fram och kopierade lagkaptenens bedrift och gjorde de första tre målen i segermatchen mot Warberg.