Skriv ut denna sida
Albin Sjögren jublar efter att hankvitterat till 4-4 med mindre än två minuter kvar. (Foto: Innebandyavisen) Albin Sjögren jublar efter att hankvitterat till 4-4 med mindre än två minuter kvar. (Foto: Innebandyavisen)

Sverige till VM-final efter straffrysare mot Schweiz

2018-12-08 - 21:04

Sverige är klara för VM-final, men det krävdes straffläggning mot Schweiz för att det svenska laget skulle ta sig dit. Rasmus Enström sköt in den avgörande straffen i den femte och sista ordinarie straffomgången och räddade därmed Sverige från det största VM-fiaskot genom tiderna.

 

Sedan den första VM-turneringen spelades 1996 har Sverige aldrig missat en VM-final, man har ej heller aldrig förlorat mot Schweiz i en VM-turnering. Det skulle dock komma att bli en VM-rysare, Schweiz var mycket nära att avgöra matchen redan under ordinarie tid.

 

Första perioden slutade 1-1 och när Robin Nilsberth gjorde sitt andra mål i den andra periodens sjätte minut till 2-1 och Kim Nilsson kort därefter utökade till 3-1 trodde nog de flesta att det skulle bli "som vanligt" och att Sverige skulle rycka ifrån.

 

Schweiz visade dock god lagmoral och lyckades både reducera till 3-2 och även kvittera till 3-3 tidigt i den tredje perioden. När sedan Patrick Mendelin gjorde sitt andra raka mål för Schweiz till ledning med 3-4 med drygt tre minuter kvar var goda råd dyra för det svenska laget.

 

KH  7394

Jubel efter att Robin Nilsberth gjort ett av sina två mål. (Foto: Innebandyavisen)

 

Schweiz imponerade med sitt uppoffrande försvarsspel och en riktigt bra insats från målvakten Pascal Meier. Samtidigt hade Sveriges förstafemma med Johan Samuelsson mellan Rasmus Enström och Alexander Galante-Carlström med backarna Kasper Hedlund och Emil Johansson svårt att komma upp i den nivå som man är van med från "Falunfemman".

 

"Storvretafemman" med Jonas Svahn mellan Albin Sjögren och Alexander Rudd framför backarna Robin Nilsberth och Tobias Gustafsson som tidigare under matchen gjort två mål klev återigen fram när det som bäst behövdes. Alexander Rudd kämpade ner bollen bakom mål och spelade in den rakt in på första stolpen där Albin Sjögren sköt in kvitteringen med drygt en och en halv minut kvar.

 

Efter en mållös förlängning på tio minuter vidtog straffar och när Schweiz lagt sin femte och sista straff var det oavgjort och Rasmus Enström hade chansen att skjuta Sverige till VM-final. Enström visade rutin och kyla och sköt hem finalplatsen till Sverige.

- Jag intalade mig själv att våga, jag såg bara nätet. Jag tittade i keeperns ögon när jag gick fram, sedan var det bara att trycka in den. Jag har gjort det förr, säger Rasmus Enström i en kommentar till svensk innebandy efter matchen.

 

Sverige möter Finland i VM-finalen i morgon Söndag klockan 16:00.

 

Sverige - Schweiz 5-4 e.str (1-1, 2-1, 1-2, 0-0, 4-3)

Sveriges mål: Robin Nilsberth 2, Kim Nilsson, Albin Sjögren.

Sveriges straffmål: Alexander Rudd, Alexander Galante-Carlström, Kim Nilsson, Rasmus Enström.

Publik: 10 267

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Internationellt: Nu står det klart att det tidigare uppskjutna världsmästerskapet för U19-damerna kommer att genomföras i Uppsala.

Kval SSL: Hagundas insats i de första kvalmötet i bäst av fem mot Warberg skapade många frågor inför returen på onsdagskvällen. Hagunda fick en bra start, tappade men återtog matchen och kvitterade matchserien till 1-1.

Slutspel: Sirius förlorade tisdagens kvartsfinal hemma mot KAIS Mora med 3-6, därmed har Mora skaffat sig en "matchboll" inför hammamötet på fredag i matchserien som bara har bortasegrar hittills. 

Slutspel: Sirius kvitterade KAIS Moras ledning till 1-1 i kvartsfinalserien efter seger i kvällens match med 4-5 på bortaplan.

Kval Superligan: Hagunda besegrade AIK i den avgörande matchen om vem som skall gå till kvalfinal om en plats i SSL. Hagunda visade bra lagmoral efter att ha tappat en ledning med 4-0 till 4-4, och kunde till slut vinna med 8-4.

Slutspel: Sirius föll mot KAIS Mora med 3-6 när den första matchen i kvartsfinalserien i bäst av fem avgjordes.

Kval Superligan: Hagunda har tre raka förluster mot AIK den här säsongen och hade kniven på strupen i den andra kvalmatchen i bäst av tre när lagen möttes på onsdagen. Efter en formidabel insats i de första två perioderna kunde man hålla undan och kvittera till 1-1 i matcher efter seger med 11-8.

Superligan: Sirius grejade nytt kontrakt trots förlust mot Mullsjö, Dalen gjorde nämligen sitt och vann mot Höllviken som hade gått förbi Sirius vid en seger.

Superligan: Sirius låg under med 2-1 borta mot Karlstad, men en mäktig målexplosion i inledningen av tredje perioden vände matchen till seger med 4-6.

Superligan: Det såg ut att gå till förlängning mellan Sirius och Malmö, men med drygt två minuter kvar av slutperioden gjorde Jonna Vuontisvaara sitt andra mål i matchen och ledning 3-2 som till slut blev 4-2 efter mål i tom bur av Maja Brodin.