Skriv ut denna sida
Uppsala nära att gå upp i Allsvenskan. (Foto: Peter Bohlin) Uppsala nära att gå upp i Allsvenskan. (Foto: Peter Bohlin)

Efter succésäsongen, Uppsala IBK lägger ner A-laget

2013-06-02 - 21:52

Efter förra säsongens succe som var nära att sluta med avancemang till allsvenskan, har nu Uppsala IBK beslutat att lägga ner A-laget och drar sig ur division 1.

 

Uppsala IBK grundades av Johan Krantz, Robert Hellström, Magnus Marteinsson och Johan Bergström, laget har gjort en resa igenom seriesystemet som påminner om den klassiska historien om Åshöjden. Förra säsongen gick det bra för laget, så bra att man var med och slogs om en allsvensk plats tills dess att det var två omgångar kvar av seriespelet.

- Vi var en liten skara som startade föreningen för ett par år sedan och har tagit den från "korpen-nivå" till att bli en av Uppsalas bästa klubbar. Även om det känns lite vemodigt nu så visste vi att den här dagen skulle komma, säger Johan Krantz, ordförande i Uppsala IBK.

 

Tränaren bytte till konkurrenten, några följde med
Det började med att tränaren Michael Rasi bytte till huvudkonkurrenten i division 1, Hagunda. Klubben har allt sedan dess jagat en ersättare och knöt förra veckan till sig tidigare spelaren Andreas Dahlin som tränare tillsammans med Sven Dahlström. 

 

Några spelare följde sin tidigare tränare till Hagunda och ytterligare några har provtränat hos Hagunda. En spelare har gått till Storvreta och ytterligare en spelare har samtal med bland annat Gävle.

- Vi har försökt att hitta spelare att ersätta de som lämnat och tackat nej till nästa säsong. Vi har tyvärr inte lyckats med det av olika orsaker som t.ex den ekonomiska biten, säger Magnus Marteinsson, sportchefen som har jobbat nästan dygnet runt med att få ihop ett lag till nästa säsong.

 

När beslutet om att lägga ner laget kom på söndagen stod klubben med endast 14 klara spelare vilket bedöms vara för få för att kunna genomföra seriespel.

- Det krävs minst 20 spelare för att kunna bedriva en verksamhet på division 1 nivå, säger en besviken Johan Krantz, ordförande och en av grundarna till Uppsala IBK.

 

- Vi är väldigt stolta med vad vi har presterat och det har varit en galen resa. Förhoppningsvis fortsätter vårt u-lag men med Upplands Innebandyförbunds "kollektiva bestraffningspolitik" så är jag tveksam att det blir något. Jag vill passa på att tacka alla spelare, ledare, familjemedlemmar, sponsorer och fans som har stöttat oss under åren, avslutar Johan Krantz.

 

Besvikelsen över att tvingas lägga ner laget är stor hos samtliga inblandade, men mest besvikna är nog Martiensson och Krantz som nästan på egen hand sett till att allting fungerat kring klubben de senaste säsongerna  

- Det känns tomt och oerhört tråkigt att inte få fortsätta med Uppsala IBK när säsongen börjar igen i oktober, säger Marteinsson avslutningsvis.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Internationellt: Nu står det klart att det tidigare uppskjutna världsmästerskapet för U19-damerna kommer att genomföras i Uppsala.

Kval SSL: Hagundas insats i de första kvalmötet i bäst av fem mot Warberg skapade många frågor inför returen på onsdagskvällen. Hagunda fick en bra start, tappade men återtog matchen och kvitterade matchserien till 1-1.

Slutspel: Sirius förlorade tisdagens kvartsfinal hemma mot KAIS Mora med 3-6, därmed har Mora skaffat sig en "matchboll" inför hammamötet på fredag i matchserien som bara har bortasegrar hittills. 

Slutspel: Sirius kvitterade KAIS Moras ledning till 1-1 i kvartsfinalserien efter seger i kvällens match med 4-5 på bortaplan.

Kval Superligan: Hagunda besegrade AIK i den avgörande matchen om vem som skall gå till kvalfinal om en plats i SSL. Hagunda visade bra lagmoral efter att ha tappat en ledning med 4-0 till 4-4, och kunde till slut vinna med 8-4.

Slutspel: Sirius föll mot KAIS Mora med 3-6 när den första matchen i kvartsfinalserien i bäst av fem avgjordes.

Kval Superligan: Hagunda har tre raka förluster mot AIK den här säsongen och hade kniven på strupen i den andra kvalmatchen i bäst av tre när lagen möttes på onsdagen. Efter en formidabel insats i de första två perioderna kunde man hålla undan och kvittera till 1-1 i matcher efter seger med 11-8.

Superligan: Sirius grejade nytt kontrakt trots förlust mot Mullsjö, Dalen gjorde nämligen sitt och vann mot Höllviken som hade gått förbi Sirius vid en seger.

Superligan: Sirius låg under med 2-1 borta mot Karlstad, men en mäktig målexplosion i inledningen av tredje perioden vände matchen till seger med 4-6.

Superligan: Det såg ut att gå till förlängning mellan Sirius och Malmö, men med drygt två minuter kvar av slutperioden gjorde Jonna Vuontisvaara sitt andra mål i matchen och ledning 3-2 som till slut blev 4-2 efter mål i tom bur av Maja Brodin.