Skriv ut denna sida
Uppsala nära att gå upp i Allsvenskan. (Foto: Peter Bohlin) Uppsala nära att gå upp i Allsvenskan. (Foto: Peter Bohlin)

Efter succésäsongen, Uppsala IBK lägger ner A-laget

2013-06-02 - 21:52

Efter förra säsongens succe som var nära att sluta med avancemang till allsvenskan, har nu Uppsala IBK beslutat att lägga ner A-laget och drar sig ur division 1.

 

Uppsala IBK grundades av Johan Krantz, Robert Hellström, Magnus Marteinsson och Johan Bergström, laget har gjort en resa igenom seriesystemet som påminner om den klassiska historien om Åshöjden. Förra säsongen gick det bra för laget, så bra att man var med och slogs om en allsvensk plats tills dess att det var två omgångar kvar av seriespelet.

- Vi var en liten skara som startade föreningen för ett par år sedan och har tagit den från "korpen-nivå" till att bli en av Uppsalas bästa klubbar. Även om det känns lite vemodigt nu så visste vi att den här dagen skulle komma, säger Johan Krantz, ordförande i Uppsala IBK.

 

Tränaren bytte till konkurrenten, några följde med
Det började med att tränaren Michael Rasi bytte till huvudkonkurrenten i division 1, Hagunda. Klubben har allt sedan dess jagat en ersättare och knöt förra veckan till sig tidigare spelaren Andreas Dahlin som tränare tillsammans med Sven Dahlström. 

 

Några spelare följde sin tidigare tränare till Hagunda och ytterligare några har provtränat hos Hagunda. En spelare har gått till Storvreta och ytterligare en spelare har samtal med bland annat Gävle.

- Vi har försökt att hitta spelare att ersätta de som lämnat och tackat nej till nästa säsong. Vi har tyvärr inte lyckats med det av olika orsaker som t.ex den ekonomiska biten, säger Magnus Marteinsson, sportchefen som har jobbat nästan dygnet runt med att få ihop ett lag till nästa säsong.

 

När beslutet om att lägga ner laget kom på söndagen stod klubben med endast 14 klara spelare vilket bedöms vara för få för att kunna genomföra seriespel.

- Det krävs minst 20 spelare för att kunna bedriva en verksamhet på division 1 nivå, säger en besviken Johan Krantz, ordförande och en av grundarna till Uppsala IBK.

 

- Vi är väldigt stolta med vad vi har presterat och det har varit en galen resa. Förhoppningsvis fortsätter vårt u-lag men med Upplands Innebandyförbunds "kollektiva bestraffningspolitik" så är jag tveksam att det blir något. Jag vill passa på att tacka alla spelare, ledare, familjemedlemmar, sponsorer och fans som har stöttat oss under åren, avslutar Johan Krantz.

 

Besvikelsen över att tvingas lägga ner laget är stor hos samtliga inblandade, men mest besvikna är nog Martiensson och Krantz som nästan på egen hand sett till att allting fungerat kring klubben de senaste säsongerna  

- Det känns tomt och oerhört tråkigt att inte få fortsätta med Uppsala IBK när säsongen börjar igen i oktober, säger Marteinsson avslutningsvis.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Superligan: Sirius väntade och väntade på sina motståndare som hade fastnat i trafiken efter en olycka. Sedan krossade man Jönköping som kanske önskade att man suttit kvar i bussen istället för att bli överkörda i IFU Arena med 11-2.

Superligan: Det var två lag som satte defensiven i första rummet när Sirius besökte Kalmarsund borta i den tionde omgången av SSL. Sirius kunde dock avgöra matchen med två snabba mål i slutminuterna.

Allsvenskan: Hagunda hade inga problem med att besegra Bele Barkarby med 8-3 i den allsvenska hemmapremiären, storpubliken 859 åskådare fick se Felix Abrahamsson ligga bakom hälften av hemmamålen.

Superligan: Sirius fick en drömstart i superligapremiären genom att besegra Dalen hemma i IFU Arena med 5-1. Men segern satt långt inne för uppsalalaget.

Träning: Sirius damer har haft en vecka på sig att spela in sig med nya klubbor, samt sex-sju innebandypass, på söndagen inleddes träningsmatchandet mot tuffaste tänkbara motstånd då svenska mästarinnorna Täby stod för motståndet.

Slutspel: Storvreta blev på lördagen svenska mästare för sjätte gången sedan man besegrat Falun med 5-3 i Globen, det såg dock mörkt ut en bit in i den endra perioden då Falun ledde med 0-3.

Kval SSL: Hagunda hade ena foten i SSL när man ledde med 1-3 i den avgörande kvalmatchen, men Warberg vände genom att vinna slutperioden med 3-1 och vinna matchen med 4-3.

Slutspel: Storvreta behövde bara en period för att säkra avancemanget till SM-finalen. Första perioden slutade 9-0 och Vreta gjorde mål på allt.

Slutspel: Jimmie Pettersson blev Storvretas matchjälte när han skickade in 5-4 borta mot Dalen och ordnade 3-1 i matchserien där en SM-final ligger i potten.

Slutspel: Storvreta kunde ha kopplat ett järngrepp om SM-semifinalen i händelse av seger mot Dalen under fredagens tredje drabbning i bäst av sju. Det blev dock gästerna som i likhet med Storvreta i den första matchen vann efter förlängning.