Skriv ut denna sida
Hundratals ungdomar samlas för att spela fotboll mot rasism. (Foto: Peter Bohlin) Hundratals ungdomar samlas för att spela fotboll mot rasism. (Foto: Peter Bohlin)

Unga samlas för att ge rött kort till rasism

2015-06-27 - 05:40

I helgen samlas ungdomar från hela Uppsala för att spela fotboll, dansa och tävla. Det är tredje året i rad som SSU-Cupen arrangeras och i år är temat "Rött kort till rasism".

 

Nytt för i år är att det förutom fotboll även kommer att vara musikevenemang med lokala artister och småtävlingar vid sidan av planen. Bristen på spännande aktiviteter för unga under sommaren gör att intresset är stort. Runt hundra spelare och minst lika många åskådare väntas komma till Ekebydalen under lördagen.

 

- Det känns jättekul att så många vill vara med och visa rött kort till rasism. Fotboll är nog den ultimata mötesplatsen. Alla kan spela och det kräver samarbete och respekt för varandra för att lyckas, säger Joel Näsvall som är distriktsordförande i Uppland.

 

Det som för fyra år sedan började som en protest mot kommunen har nu blivit en sommartradition i Uppsala.

- Första gången vi arrangerade cupen var det som en reaktion mot att den då alliansstyrda kommunen skar ner på stöd till fritidsaktiviteter under sommaren. Vi tyckte det var helt bakvänt, det är ju under sommaren som det verkligen behöver satsas på den här typen av evenemang för att alla ska få en meningsfull sommar. Det är roligt att se hur cupen nu blivit lite av en tradition, fortsätter Joel Näsvall.

 

Förra årets SSU-cup lockade över 150 deltagare och lagen består av sju spelare varav minst två måste vara av motsatt kön än övriga. I år är nio lag anmälda, eller cirka 100 deltagare, cupen spelas i Ekebydalen cirka 100 meter från konstgräsplanen.

 

Årets tema är aktuellt i nordisk politik. Efter det svenska valet i fjol, det finska valet i april och nu senast det danska valet är det tydligt att främlingsfientliga partier med rasistisk retorik går framåt.

- Det är viktigare än någonsin att vi samlas och tillsammans ställer oss bakom ett budskap om ett samhälle där alla människors lika värde är en självklarhet, avslutar Joel Näsvall.

 

Cupen spelas med två grupper och första avspark är idag lördag klockan 09:30 då Internationale möter Möllers mannar och på den andra planen GBK möter SUG. Turneringen avgörs under lördagen och finalen beräknas spelas klockan 17:10.

 

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Elitettan: Uppsala Fotboll hade svårt att få till spelet mot Norrköping och hamnade i underläge med ett mål. Man kom dock tillbaka i den andra halvleken och kunde vända till seger med 3-2.

Damettan: Gusk fotbollsdamer besegrade på lördagen Västerås BK30 hemma på Gamlis IP med 2-1. Uppsalalaget är därmed fortfarande obesegrade och leder serien före Sandviken.

Elitettan: Uppsala Fotboll har fått bästa tänkbara starten på Elitettan. På lördagen vann man andra raka efter segern med 1-0 mot Alingsås på bortaplan.

Elitettan: Uppsala Fotboll som har haft en tuff försäsong vann premiären av Elitettan mot Lidköping med klara 4-1 trots ett tidigt underläge.

Träning: Sirius vann lördagens träningsmatch mot Akropolis med 4-2 på ett kylslaget Studenternas IP. Nyförvärvet Christian Kouakou blev tvåmålsskytt.

Allsvenskan: IK Uppsalas sejour i Allsvenskan blir bara ettårig för på lördagen förlorade man sin elfte raka match när Växjö vann med 0-2 på Studenternas IP.

Allsvenskan: Norrköping tog ledningen med 1-0 men en blixtsnabb replik av Yukiya Sugita som gav kvittering och till slut kunde Sirius egen "Joker" avgöra den svåra bortamatchen genom att göra 1-2. 

Damallsvenskan: Senast Uppsala Fotboll vann i OBOS Damallsvenskan var den tredje augusti, då mot Eskilstuna, inför söndagens match hoppades nog många på en repris.

Allsvenskan: Sirius var mycket nära en seger med 1-0 borta mot Häcken i måndagens allsvenska möte, men en straff i den fjärde övertidsminuten förstörde kvällen för uppsalalaget som fick nöja sig med oavgjort resultat.

Division 1 Norra Svealand: GUSK damer körde över Rimbo i återstarten av damettan och vann på bortaplan med hela 5-0.