Skriv ut denna sida
Sirius match mot Hammarby kan ha varit uppgjord. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild) Sirius match mot Hammarby kan ha varit uppgjord. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

Siriusmatch misstänks vara uppgjord

2014-06-04 - 18:57

Fyra svenska lag misstänks figurera i uppgjorda matcher, Sirius träningsmatch mot Hammarby är en av de matcher som nu granskas av intresseorganisationen Federbet.

 

460 matcher uppges av FederBets vara uppgjorda, skriver Aftonbladet.se idag. De svenska lag som figurerar i rapporten som presenterades på tisdagen är Hammarby, Elfsborg, Helsingborg och Halmstad.

 

Tre matcher med Hammarby som spelats vid tre olika tillfällen pekas ut som matcher där resultatet uppges vara uppgjort på förhand. En av dessa är träningsmatchen mot Sirius som spelades på Cypern den 21 februari i år.

 

Matchen omnämdes i efterhand för de två "tveksamma" straffar som utdömdes i slutskedet av matchen. Med 10 minuter kvar stod det 2-1 till Hammarby och Sirius tilldömdes en straff som gav 2-2 och fem minuter senare tilldömdes Hammarby en straff som gav 3-2.

 

Så här skrev skribenten Love Gustafsson på Hammarbys hemsida efter matchen:


Citat: "Den kampartade och inte särskilt välspelade fotbollen ledde inte till många nämnvärda chanser, men när en Siriusspelare gick omkull – till synes enkelt och till synes utanför straffområdeslinjen – dömde domaren straff. Den förvaltade Kim Skoglund utan misstag och det var kvitterat.

Fem minuter senare var det Bajens tur att få en tveksam straff. En långboll från Bajens mittfält landade på en hemåtjagande Siriusspelare. Om den tog på handen, och om det var innanför straffområdet, känns tveksamt, men den bedömningen gjorde domaren."
Slut citat

- Vi har träningsmatcher som anordnas enbart för att få till en fixad match. Om vi inte är starka nog att stoppa detta virus, så kommer viruset att äta upp fotbollen, säger Federbets generalsekreterare Francesco Baranca på presskonferensen där rapporten presenterades.

 

Enligt den 21 sidor omfattande rapporten uppges det "fixade" spelet röra sig om vinnare och överspel på antal mål. De tre hammarbymatcher som figurerar är följande:

 

18 februari Hammarby - Mika 4-4 (X2 och Över)

21 februari Hammarby - Sirius 3-2 (1 och Över)

22 mars Hammarby - Inter Tuku 2-1 (1)


Hela rapporten finns att ladda hem här: Annual Fixed Matches Report 14

 

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Träning: Sirius vann lördagens träningsmatch mot Akropolis med 4-2 på ett kylslaget Studenternas IP. Nyförvärvet Christian Kouakou blev tvåmålsskytt.

Allsvenskan: IK Uppsalas sejour i Allsvenskan blir bara ettårig för på lördagen förlorade man sin elfte raka match när Växjö vann med 0-2 på Studenternas IP.

Allsvenskan: Norrköping tog ledningen med 1-0 men en blixtsnabb replik av Yukiya Sugita som gav kvittering och till slut kunde Sirius egen "Joker" avgöra den svåra bortamatchen genom att göra 1-2. 

Damallsvenskan: Senast Uppsala Fotboll vann i OBOS Damallsvenskan var den tredje augusti, då mot Eskilstuna, inför söndagens match hoppades nog många på en repris.

Allsvenskan: Sirius var mycket nära en seger med 1-0 borta mot Häcken i måndagens allsvenska möte, men en straff i den fjärde övertidsminuten förstörde kvällen för uppsalalaget som fick nöja sig med oavgjort resultat.

Division 1 Norra Svealand: GUSK damer körde över Rimbo i återstarten av damettan och vann på bortaplan med hela 5-0.

Allsvenskan: IK Uppsala Fotboll tog en skön revansch på sig själva efter bottennappet senast mot Vittsjö. Eskilstuna tilläts aldrig komma in målmässigt i matchen och halvtidsledningen med 3-0 för Uppsala utbyttes till seger med 3-1 efter slutsignalen.

Allsvenskan: Sirius hade ledningen med 1-0 efter en övertygande insats mot Kalmar, men efter en kvittering till 1-1 och en slutforcering av Kalmar var man nära att inte få med någon poäng alls.

Allsvenskan: Sirius besegrade Norrköping under söndagen med 4-2, vid ställningen 1-1 tilldömdes hemmalaget en straff sedan Karl Larsson gjorts ner i offensivt straffområde. Snackisen efter straffmålet var Mohammed Saeids målgest.

Allsvenskan: Sirius stod för en helgjuten insats när man vann mot seriesuveränen och obesegrade Norrköping hemma på Studenternas IP på söndagen med 4-2.