Skriv ut denna sida
Samtliga spelare i Basketligan tvingas skriva på kontrakt mot spelfusk. (Foto: Peter Bohlin) Samtliga spelare i Basketligan tvingas skriva på kontrakt mot spelfusk. (Foto: Peter Bohlin)

Tvingas skriva kontrakt mot spelfusk

2014-10-01 - 11:36

I veckan har både herr- och dambasketligan premiärer och i kölvattnet av de spelskandaler som drabbat basketen tvingas nu samtliga spelare att skriva ett kontrakt mot spelfusk.

 

Svenska basketbollförbundet har tröttnat på spelskandaler och misstankar om fusk som drabbat basketsporten de senaste åren. Inför årets säsong har därför alla spelare i basketligan på både dam och herrsidan tvingats att skriva på ett kontrakt.

 

Kontraktet mot spelfusk innehåller löften om att man inte spelar på matcher i ligan, men också att man måste rapportera allt misstänkt till förbundet.

– Alla har skrivit på det, både spelare, funktionärer och domare. Alla som har något med matchen att göra. Vi tror att det är viktigt att alla är medvetna om att det har förekommit och vi gör det för att vi ska få en rättvis och schyst sport utan misstankar, säger Tävlingsutskottets ordförande Mats Carlsson till sportbladet.

 

Den spelare som vägrar att skriva under avtalet kommer inte att få spela och förbundet kommer att särskilt kontrollera att de som spelar också har skrivit under avtalet i samband med matcherna.

 

Basketligan har premiär i kväll med matchen mellan Umeå och Jämtland. Salléns basketdamer tar emot Udominate på lördag och Uppsala Basket möte Solna hemma på söndag.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Superettan: KFUM Uppsala Basket tog på söndagseftermiddagen sin fjärde raka seger i Superettan när man besegrade unga RIG Mark hemma i Upplands Bilforum USIF Arena med 80-69.

Superettan: KFUM Uppsala Basket vann sin tredje raka seger i Superettan när man på torsdagen mötte Ockelbo, segern satt dock långt inne och avgjordes i slutminuterna.

Superettan: Efter förra omgångens storseger mot Wetterbygden stod Norrort från Täby för motståndet för KFUM Uppsala. Gästerna ledde med 10 poäng i halvtid men Uppsala kunde vända och vinna till slut med 92-73.

Basketligan: Uppsala Basket tog sin andra raka seger när man mötte slutspelsklara Umeå Basket i sista omgången av Basketligan. Uppsala stod för en riktigt bra insats och lämnar basketligans finrum med ett minnesvärt avtryck.

Basketligan: Axel Nordström var alldeles för ensam i en tunn trupp för att kunna besegra Jämtland, lagkaptenen låg bakom 31 poäng och stod för 13 returer. Uppsala föll dock med 87-109 och var till slut chanslösa.

Basketligan: Efter fem segerlösa matcher tog Uppsala Basket säsongens första seger mot Nässjö hemma i Fyrishov med 91-78.

Basketligan: Det blev premiärförlust för "nya" Uppsala Basket mot Alvik med klara 55-70 när damernas basketliga startade på lördagen.

Basketligan: Uppsala Basket värvar svenska mästaren Lena Frederiksen från Luleå Basket. Det är klubbens andra nyförvärv, sedan tidigare har man gjort klart med Neramou Jeng från Norrköping.

Basketligan: Uppsala Basket besegrade Umeå hemma i IFU arena med 90-86 på fredagskvällen, därmed håller man slutspelsdrömmen vid liv.

Basketligan: Uppsalas damer ligger alltjämt sist i ligan men tog andra raka segern på lördagen när man besegrade Mark med 73-68. Bakom segern ligger bland annat en stark comeback efter två års uppehåll.