Skriv ut denna sida
Uppsala basket vill sätta publikrekord. (Foto: Peter Bohlin/arkiv) Uppsala basket vill sätta publikrekord. (Foto: Peter Bohlin/arkiv)

Basketens rekordförsök i fara

2013-01-11 - 16:37

Söndagen den 20 januari är det meningen att Uppsala basket skall göra ett försök att sätta publikrekord, nu kan rekordförsöket vara i fara. Enligt vad Uppsalanyheter erfar så är det inte klart att man får ta in mer än de 2 500 personer som lokalen är godkänd för.

Johannes Wohlert som är sportchef i Uppsala basket är mycket nöjd med det arbete som har lagts ner på marknadsföringen av arrangemanget när Uppsalanyheter når honom på telefonen.

- Det känns som att det kommer gå bra, vi vill gärna att folk börjar prata om rekordförsöket mellan varandra, på facebook är vi uppe i 700 deltagare mot normalt 120-130 berättar Wohlert. Vi har ju alltid en gratismatch varje år vid den här tidpunkten och brukar ligga upp emot 2 000 åskådare på dem utan den marknadsföringen som vi nu gör. Sen är vi ett bättre lag i år än på länge.

När Uppsalanyheter frågar om dispensen från brandskyddsmyndigheten är klar så blir Wohlert osäker på hur det ligger till och hänvisar till Marknadschefen Fredik Jönzén som Uppsalanyheter har sökt utan resultat.

 

Göran Carlsson som är chef för förebyggande avdelningen på brandförsvaret i Uppsala berättar att det finns tillstånd för 2500 personer i Fyrishovs A-hall som är satt sedan gammalt, och vill man förändra det så måste man göra en analytisk beräkning.
- För kunna göra en förändring av antalet personer som får vistas i lokalen måste man göra en analytisk beräkning. För detta måste man ha särskild kompetens vilket jag förmodar att dom inte har i Uppsala basket. Man måste göra en personantalsberäkning som kan komma fram till att det kan vistas fler personer i hallen, och sen sända den till oss för granskning säger Carlsson.

 

Enligt Göran Carlsson beviljas aldrig några dispenser från det satta maxantalet personer i en lokal.
- För att förändra högsta antalet personer så måste man göra en ny beräkning som visar att flera personer kan vistas i lokalen, vi beviljar aldrig några dispenser från det antal som gäller säger Göran Carlsson bestämt. Men menar samtidigt att det är möjligt att Uppsala basket hinner göra en ny beräkning och sända in den till oss innan söndagen den 20 januari.

 

Hur fungerar det när man förändrar antalet personer som får vistas i lokalen?

- Man får visa för oss hur många man kan vara där, det får till exempel inte vara för långt att gå till nödutgångar. Det är lite olika beroende på vilken typ av byggnad det handlar om, det är allt från 15-45 meter det kan röra sig om. Sen tittar man på hur och var nödutgångsdörrarna sitter och bredden på dem. Man tittar på hur mycket personer man kan få ut genom utgångarna ifall det brinner och en kritiskt situation uppstår. Bottenarean på platsen är ju densamma men man tar hänsyn till hur högt det är i tak, ju högre desto längre tid tar det innan en lokal är övertänd vid brand säger Göran Carlsson, chef vid förebyggande avdelningen på Uppsala brandförsvar.

Handläggningstiden för förändring av antal personer som får vistas i en lokal är mycket kort, oftast kan den behandlas samtidigt som den lämnas in enligt Göran Carlsson.

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Superettan: KFUM Uppsala Basket tog på söndagseftermiddagen sin fjärde raka seger i Superettan när man besegrade unga RIG Mark hemma i Upplands Bilforum USIF Arena med 80-69.

Superettan: KFUM Uppsala Basket vann sin tredje raka seger i Superettan när man på torsdagen mötte Ockelbo, segern satt dock långt inne och avgjordes i slutminuterna.

Superettan: Efter förra omgångens storseger mot Wetterbygden stod Norrort från Täby för motståndet för KFUM Uppsala. Gästerna ledde med 10 poäng i halvtid men Uppsala kunde vända och vinna till slut med 92-73.

Basketligan: Uppsala Basket tog sin andra raka seger när man mötte slutspelsklara Umeå Basket i sista omgången av Basketligan. Uppsala stod för en riktigt bra insats och lämnar basketligans finrum med ett minnesvärt avtryck.

Basketligan: Axel Nordström var alldeles för ensam i en tunn trupp för att kunna besegra Jämtland, lagkaptenen låg bakom 31 poäng och stod för 13 returer. Uppsala föll dock med 87-109 och var till slut chanslösa.

Basketligan: Efter fem segerlösa matcher tog Uppsala Basket säsongens första seger mot Nässjö hemma i Fyrishov med 91-78.

Basketligan: Det blev premiärförlust för "nya" Uppsala Basket mot Alvik med klara 55-70 när damernas basketliga startade på lördagen.

Basketligan: Uppsala Basket värvar svenska mästaren Lena Frederiksen från Luleå Basket. Det är klubbens andra nyförvärv, sedan tidigare har man gjort klart med Neramou Jeng från Norrköping.

Basketligan: Uppsala Basket besegrade Umeå hemma i IFU arena med 90-86 på fredagskvällen, därmed håller man slutspelsdrömmen vid liv.

Basketligan: Uppsalas damer ligger alltjämt sist i ligan men tog andra raka segern på lördagen när man besegrade Mark med 73-68. Bakom segern ligger bland annat en stark comeback efter två års uppehåll.