Skriv ut denna sida
Genrebild på Uppsala. (Foto: Peter Bohlin) Genrebild på Uppsala. (Foto: Peter Bohlin)

Pensionärsförening sålde medlemsuppgifter

2016-04-28 - 02:07

Pensinärsföreningen SPF Seniorerna har enligt en anmälan till datainspektionen sålt medlemmarnas telefonnummer och adresser till flera sponsorer.

 

Det var under hösten som medlemmar i SPF Seniorerna blev uppringda av ett företag som erbjöd "ett unikt bra avtal med E-ON för el". En av medlemmarna ifrågasatte varför företaget ringde denne som var registrerad i "Nix" samt att någon affärsrelation med företaget E-ON inte fanns.

 

Försäljarens svar var att man inte behövde bry sig om Nix då man ringde på uppdrag av SPF Seniorerna. Enligt en anmälan till Datainspektionen lämnas medlemsuppgifter ut till IF, E-ON, Viking Line och Scandia, något som medlemmarna inte har lämnat något medgivande till.

 

Datainspektionen kräver nu ett yttrande från SPF Seniorerna angående utlämningen av uppgifterna till tredje part. SPF Seniorerna har fram till den 3 maj på sig att komma in med sitt yttrande.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.