Skriv ut denna sida
Från vänster: Mattias Ljungberg, Fredrik Borgskog och Frida Leijon. (Foto: Pressbild) Från vänster: Mattias Ljungberg, Fredrik Borgskog och Frida Leijon. (Foto: Pressbild)

Uppsalakonditor bakar den kungliga bröllopstårtan

2015-06-10 - 05:22

Uppsalakonditorn Frida Leijon till vardags anställd på Güntherska Hovkonditoriet är en av tre konditorer som kommer att ansvara för den kungliga bröllopstårtan till prins Carl Philip och den blivande prinsessan Sofias bröllop.

 

På lördag gifter sig prins Carl Philip och blivande prinsessan Sofia Hellqvist och som sig bör har bröllopstårtan en given plats. När det är dags för ett kungligt bröllop så ska tårtan dessutom vara majestätisk som ger en syn- och smakupplevelse utöver det vanliga.

 

Uppsalakonditorn Frida Leijon tillsammans med Mattias Ljungberg, Stockholm och Fredrik Borgskog, Göteborg bildar tillsammans det Svenska Konditorilandslaget som tog brons i European Cup, konditor-EM 2014. De tre konditorerna har fått det ärofyllda uppdraget av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som i sin tur fått uppdraget av hovet.

 

- Konsten att skapa en kunglig bröllopstårta utöver det vanliga kräver ett team av konditorer med stor yrkesskicklighet och lång erfarenhet. Svenska Konditorlandslaget visade med sin sjundeplats i konditorVM, Coupe du Monde de la Pâtisserie, att de håller världsklass. Därför var det naturligt att låta dem baka bröllopstårtan, säger Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer som driver Svenska Konditorlandslaget.

 

Frida Leijon som är konditor på Güntherska Hovkonditoriet i Uppsala kommer alltså att baka lördagens bröllopstårta. Frida har tävlat i flera nationella och internationella konditortävlingar för juniorer. Hon har silvermedalj i Sverige 2008 och lag-Silver i European Pastry Cup för juniorer 2009 och en fjärde plats individuellt. 2010 blev det en 12:e plats i VM för juniorer.

 

Förra året tog hon en bronsmedalj med konditorilandslaget i European Cup, och passande nog är hennes arbetsgivare en av de mest anrika hovkonditorierna.

 

Senast det begav sig var 2010 när Sveriges bagare & konditorer bakade bröllopstårtan på Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels bröllop. Den gången blev resultatet en 3,3 meter hög tårta innehållande bland annat 12 flaskor champagne, 25 liter grädde och 900 ägg i tårtan som vägde 250 kilo.

 

Hur lördagens tårta kommer att se ut är en väl bevarad hemlighet, först den 13 juni, alltså samma dag som bröllopet skall ske blir det officiellt hur tårtan kommer att se ut och dess innehåll.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.