Skriv ut denna sida
Pegidas torgmöte lockade endast ett fåtal sympatisörer. (Foto: Fredrik Bolander) Pegidas torgmöte lockade endast ett fåtal sympatisörer. (Foto: Fredrik Bolander)

Lugnt Pegidamöte i Uppsala

2015-05-16 - 21:02

Den islamfientliga organisationen Pegida genomförde ett torgmöte på Forumtorget i Uppsala på lördagen. Trots uppemot 300 motdemonstranter gick mötet lugnt till.

 

Ett stort polisuppbåd bevakade torgmötet och kravallstaket omgärdade Forumtorget där Pegidatalarna och ett fåtal anhängare vistades. Alla som släpptes in på Forumtorget visiterades och en omfattande polisinsats med civilklädda och uniformerade poliser såg till att mötet kunde genomföras på ett säkert och städat sätt.

 

 IGP2258

Uppemöt trehundra motdemonstranter samlades. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Utanför kravallstaketet hade uppemot trehundra motdemonstranter samlats och på ett plakat kunde man läsa "Sverige behöver en skjuts i rätt riktning till tolerans och mångfald".

 

Pegidas syfte med torgmötet som är det fjärde i ordningen efter Göteborg, Linköping och Malmö var att protestera mot "islamiseringen av västvärlden" - föreningen kunde genomföra mötet under ordnade former men det lilla antalet sympatisörer får anses som ett misslyckande för organisationen.

 

Organisationen Uppsalabor mot rasism hade samlat till motdemonstrationer, bland annat under parollen "stoppa hatmötet" och man är nöjda med sin insats.

- Tack för idag Uppsala. Tillsammans utklassade vi rasisterna i Pegida, skriver organisationen på sin facebooksida.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.