Skriv ut denna sida
Akademiska sjukhusets röntgenavdelning skickade en kallelse till en död person. (Foto: Peter Bohlin) Akademiska sjukhusets röntgenavdelning skickade en kallelse till en död person. (Foto: Peter Bohlin)

Kallades till Akademiska efter sin död

2015-05-05 - 08:56

Tre månader efter sin död fick en patient en kallelse till Akademiska sjukhuset i Uppsala - "ett slag rakt i ansiktet".

 

Tre månader efter sin död fick en man kallelse till Akademiska sjukhusets röntgenavdelning rapporterar P4 Uppland. Patientens anhöriga som fortfarande var inne i sorgearbetet har tagit mycket illa vid sig och menar att det är oacceptabelt att såna misstag kan ske.

- Som ett slag rakt i ansiktet, måste jag säga, är man i den här situationen i sorg ska man inte behöva få ett sånt brev, säger hustrun Lottie Carlsson till P4 Uppland.

 

Familjen skrev till Akademiska sjukhuset och underättade om misstaget som begåtts men har bara mötts av tystnad. Det var först när Radio Uppland började ställa frågor en månad senare i ärendet som sjukhuset reagerade och besvarade familjen.

 

Verksamhetschefen på röntgenavdelningen, Adel Shalabi förklarar för P4 Uppland att man i samband med en kallelse till en patient måste trycka på en "uppdatera-knapp" för att kontrollera så patienten inte är avliden. Något som troligen har missats vid detta tillfälle.

 

En uppdatering av systemet ska nu enligt uppgift vara på gång så det inte kan hända igen, varför man väntade så länge med att kontakta den drabbade familjen kan man inte svara på enligt Adel Shalabi.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.