Skriv ut denna sida
Andelen stressrelaterade sjukfall ökar i Uppsala län. (Foto: Peter Bohlin) Andelen stressrelaterade sjukfall ökar i Uppsala län. (Foto: Peter Bohlin)

Antalet psykiska diagnoser ökar i Uppsala

2015-04-01 - 16:19

Antalet psykiska diagnoser ökar för tredje året i rad. Idag utgörs cirka 40 procent av sjukfallen av psykiska diagnoser, vanligast är stressrelaterade sjukdomar, i Uppsala län är motsvarande siffra 36 procent.

 

Enligt nya siffror från försäkringskassan är stress den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Vid utgången av 2014 fnns drygt 71 000 pågående sjukfall i psykiska diagnoser, motsvarande siffra 2012 var cirka 48 000 vilket motsvara en ökning på 48 procent.

 

Det totala antalet sjukfall i landet var drygt 180 000 år 2014. I Uppsala län var motsvarande siffra 6 385 av dessa sjukfall var 2 318 med psykiska diagnoser vilket motsvarar 36 procent av alla sjukfall i Uppsala län.

 

Vanligast är stressrelaterade diagnoser och många gånger är det kvinnor mitt i livet som drabbas enligt undersökningen (Socialförsäkringsrapport 2014:4). Av den totala andelen psykiska diagnoser i Uppsala län var 1 676 drabbade kvinnor och 642 drabbade var män.

 

Försäkringskassan arbetar på olika sätt för att minska den psykiska ohälsan, bland annat i det så kallade "KUR-projektet" tillsammans med kommuner och landsting samt Arbetsförmedlingen. Idag finns även beviljade projekt bland annat i Uppsala.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.