Skriv ut denna sida
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen säger ja till sprututbyte. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild) Hälso- och sjukvårdsstyrelsen säger ja till sprututbyte. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

Ja till sprututbyte i Uppsala län

2015-03-17 - 04:06

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ställer sig bakom förslaget om sprututbytesverksamhet i Uppsala län. Innan verksamheten kan starta måste dock landstingsfullmäktige bifalla förslaget.

 

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade på sitt möte under måndagen att man skulle ställa sig bakom att landstinget ska starta en öppen mottagning med sprututbytesverksamhet. För att kunna starta verksamheten måste först frågan behandlas av landstingsstyrelsen och därefter beslutas av landstingsfullmäktige.

 

Om det blir ja i alla instanser kommer landstinget att hålla samråd med länets kommuner innan en ansökan ska lämnas in till Inspektionen för vård och omsorg om att få starta sprututbytesverksamheten.

 

Under tiden som den politiska processen har sin gång kommer man att inleda planeringen för att starta verksamheten.

 

(C) reserverade sig och yrkade på återremiss, (SD) reserverade sig efter att ha yrkat på avslag och (KD) har lämnat ett särskilt yttrande i ärendet.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.