Skriv ut denna sida
Andelen kariesfria ungdomar i åldrarna 3-19 år ökar. (Foto: Pressbild) Andelen kariesfria ungdomar i åldrarna 3-19 år ökar. (Foto: Pressbild)

Andelen kariesfria ungdomar ökar

2015-02-04 - 10:21

- Man tror att det inte kan bli bättre, men det kan det! Det säger Pia Gabre, cheftandläkare på Folktandvården i Uppsala län, med anledning av att andelen kariesfria barn och unga i länet ökat - igen.

 

I fjol lämnade tre av fyra barn och unga i Uppsala län Folktandvården utan karies och fyllningar på kontaktytorna. Det är mycket fina siffror i nationell jämförelse - Uppsala är fortsatt i topp.
- Man tror varje år att det inte kan bli bättre än så här, men det kan det. Det är såklart fantastiskt kul för våra 19-åringar att de får en så fantastisk start i vuxentandvården och när de ska börja ta eget ansvar för munhälsan, säger Pia Gabre, cheftandläkare på Folktandvården.

 

Individens insats viktig. Ökningen är genomgående i hela länet och data baseras på de 60 000 3-19-åringar som är listade hos Folktandvården.
- På sätt och vis är det här också en examen för oss och vårt arbete med barn- och ungdomstandvård och de insatser som de själva gör hemma i badrummet varje dag. Det visar att vår utveckling av individanpassad vård lönar sig och att man kan göra så mycket på egen hand, säger Pia Gabre.

 

Individanpassningen innebär att varje person kallas efter vilken risk som finns att utveckla karies. Medan vissa kan kallas med ett och ett halvt års mellanrum, kallas andra mer frekvent.
­- Det gör att vi kan ge mer stöd åt dem med större behov, säger Pia Gabre.

 

Folktandvårdens förebyggande arbete i för- och grundskolor bidrar också till resultatet. I fjol fick 98 procent av alla elever i länet ökad kunskap, råd och tips för en bättre munhälsa.

 

Störst förbättring i länet visar kliniken i Östervåla med en förbättring på 2,89 procent, därefter kommer Örsundsbro med 1,94 procent. Av Uppsalaklinikerna ligger Årsta på en tredje plats med en förbättring på 1,83 procent.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torsdagen den 13 maj uppmättes den sjunde högsta temperaturen för veckan någonsin vid mätstationen Uppsala Flygplats. Även veckan som helhet var varmare än normalt.

 

Corona: Den senaste veckan har 560 nya fall av Covid-19 bekräftats i Uppsala län, det är ungefär samma nivå som under den föregående veckan. Flest nya fall i länet just nu finns i Östhammar.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.