Skriv ut denna sida
Landstinget fälls för TV-serien "Sjukhuset" (Foto: Peter Bohlin) Landstinget fälls för TV-serien "Sjukhuset" (Foto: Peter Bohlin)

Landstinget döms till skadestånd för "Sjukhuset"

2014-11-26 - 14:21

Idag offentliggjorde Svea Hovrätt domen i det uppmärksammade målet gällande TV-serien Sjukhuset. Landstinget fälls för att en familj fick se en sjuk anhörig skildrad i livets slutskede.

 

Landstinget i Uppsala Län tvingas nu betala skadestånd till en familj på totalt 60 000 kronor för att man låtit filma den döende mannen. Det är Hovrätten som nu gör en annan bedömning än Uppsala Tingsrätt som friade landstinget och krävde att de anhöriga skulle betala rättegångskostnaderna.

 

- Vi har fått domen och ska nu analysera den närmare innan vi tar ställning till hur vi går vidare, säger landstingets chefsjurist Jens Larsson i en pressrelease.

 

Skadeståndet är betydligt lägre än familjen tidigare krävt men nu blir det landstinget som får stå för rättegångskostnaden. Hovrätten konstaterar att filmningen skett med landstingets samtycke och att ansvaret låg hos de två sköterskor som medverkade i filmen.

 

- Det är mycket glädjande att den drabbade familjen nu får upprättelse – det är ett viktigt besked till såväl vårdgivare som patienter på sjukhus att rätten till respekt för privatlivet gäller även där, säger Clarence Crafoord, chef för Centrum för rättvisa och ombud i målet tillsammans med Sebastian Scheiman och Anna Rogalska Hedlund.

 

Akademiska sjukhuset har ändrat sina rutiner för fotografering och filmning sedan serien började spelas in 2007.

- Vi har gjort allt för att undvika att en sådan här situation skulle kunna uppstå igen, säger Henrik Pederby, kommunikationsdirektör vid Akademiska sjukhuset avslutningsvis.

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torsdagen den 13 maj uppmättes den sjunde högsta temperaturen för veckan någonsin vid mätstationen Uppsala Flygplats. Även veckan som helhet var varmare än normalt.

 

Corona: Den senaste veckan har 560 nya fall av Covid-19 bekräftats i Uppsala län, det är ungefär samma nivå som under den föregående veckan. Flest nya fall i länet just nu finns i Östhammar.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.