Skriv ut denna sida
Jordskalvet skedde i norra dalarna. (Foto: Print Screen: Globalincidentmap) Jordskalvet skedde i norra dalarna. (Foto: Print Screen: Globalincidentmap)

EXTRA: Jordskalv skakar mellansverige

2014-09-15 - 16:29

För drygt en timme sedan skakades mellersta delarna av sverige av ett jordskalv, mätningar visar att skalvet uppgått till 4.1 på richterskalan.

 

Flera rapporter har kommit om kraftiga skakningar i mellersta delarna av Sverige. Enligt analyser ska skalvet inträffat omkring 4 mil söder om Sveg och 7 mil norr om Mora enligt uppgifter i Aftonbladet.

 

Med svenska mått mätt är 4.1 på Richterskalan väldigt kraftigt men det ska inte ha lett till några allvarligare skador på byggnader.

 

Enligt seismologen Reynair Bödvarsson vid Uppsala Universitet är det ingen risk för friska byggnader.

- Jag förväntar mig inte några skador på friska konstruktioner. Men om det finns murverk som börjat spricka upp då då kan det rasa eller något sådant, säger Bödvarsson till Aftonbladet.se.

 

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.