Frida söker upprättelse sedan hon stämplats som begåvningshandikappad. (Foto: Frida Olsson) Frida söker upprättelse sedan hon stämplats som begåvningshandikappad. (Foto: Frida Olsson)

Stämplades som begåvningshandikappad

2014-09-08 - 17:42

Otillräckliga kunskaper och inte behörig att söka ”vanligt” gymnasieprogram. Det är vad du ”får” när du går i särskola. Om det dessutom uppdagas under din sista termin i nian att du inte har några begåvningshandikapp – skulle du inte bli ganska knäckt då? Detta var vad som hände Frida Olsson, nu 19 år. Men i stället för att bli knäckt anmälde Frida Uppsala kommun till Skolinspektionen. Nu hoppas hon på upprättelse.

 

I fredags fick Frida Olsson äntligen brevet från Skolinspektionen med Uppsala kommuns yttrande över hennes anmälan. UppsalaNyheter har fått ta del av yttrandet, men även fått en pratstund med Frida och hennes föräldrar Anna och Jerry.

 

Hur kom du på att du skulle anmäla Uppsala kommun till Skolinspektionen, Frida?

- Jag har tänkt på det sen jag slutade skolan 2010, säger Frida. Men just då orkade jag inte ta itu med det och jag visste inte heller hur jag skulle göra. Jag har mått ganska dåligt sedan jag slutade skolan.

 

”Vi litade på experterna”

Det var redan efter något år på dagis som personalen där uppmärksammade att Frida hade vissa problem. Frida fick därför som liten dagistjej träffa en psykolog och göra olika tester. Testerna visade att där fanns problem, problem som krävde en annorlunda skolgång. Som förälder känner man visserligen sitt barn, men självklart har man inte några expertkunskaper.

 

Fridas mamma Anna berättar:

- Vi litade på vad experterna på dagis och i skolan sa och rekommenderade oss, säger Anna, men det klart att jag som förälder känner skuld idag att jag inte ifrågasatte mer.

 

Mamma Anna och pappa Jerry ställdes inför tre möjliga alternativ när Frida skulle börja skolan: vanlig klass, ”liten grupp” eller särskoleklass.

 

- I ”liten grupp” placerar skolan alla ”stökiga” barn, berättar Anna. Och det klart att man inte vill att ens barn sätts i en sådan klass! En vanlig klass kändes också uteslutet eftersom Frida bland annat hade problem med att ta till sig instruktioner och var ljudkänslig.

 

Som utomstående kan man inte låta bli att undra vad detta med ”liten grupp” är egentligen. Är det bara ett ställe där man stjälper av besvärliga ungar utan att ta reda på diagnoser, bakgrund eller annat?

 

Med dessa alternativ fanns det egentligen bara särskola att välja, menar Fridas föräldrar.

 

Åtta tysta år

Hösten 2001 börjar Frida i särskoleklass. Men redan följande vår skriver skolpersonalen att Frida ”[…] suger i sig kunskap […]  inte har några större problem att lära sig skolämnena […]”.

 

Därpå följer i princip åtta tysta år. För mellan 2002 och 2010 görs inga ytterligare utredningar eller tester av Frida. I sitt yttrande till Skolinspektionen skriver Uppsala kommun nu i augusti 2014 att skälet är att dåvarande skolpsykolog gått i pension. Vidare framkommer i yttrandet att man diskuterar Frida på interna klasskonferenser. Men inget händer.

- Jag kände mig redan som elvaåring inte hemma i särskolan, berättar Frida. Jag minns att jag redan då ifrågasatte min placering där och försökte få veta varför jag gick där.

 

Frida fick naturligtvis inga svar. Hon uppträdde ganska provocerande gentemot lärarna, det är hon medveten om själv, men enligt hennes egen uppfattning visade lärarna å sin sida inte heller alltid respekt. Det fanns till exempel lärare som sa till Frida hon var korkad.

 

Men våren 2010, när Frida går i nian, mår hon väldigt dåligt. Fröken tycker då att Frida ska träffa en skolpsykolog. Denne startar en rejäl utredning med tester som utmynnar i två fakta: Frida får en aspergerdiagnos, men hon är normalbegåvad. Med andra ord – Frida har under hela grundskolan gått nio år i särskola på felaktiga grunder.

 

Med enbart betyg från särskolan är dörren till vanligt gymnasium emellertid stängd. Frida försöker läsa in de grundämnen som behövs för att hon ska bli behörig att söka. Under den resans gång ändras emellertid förutsättningarna – antalet obligatoriska ämnen utökas från sex till tolv. Detta, i kombination med att hon redan mår väldigt dåligt efter våren 2010, gör att Frida inte orkar. Sedan dess har hon haft en praktikplats i en second handaffär, men hon har inte fått något direkt extra stöd, varken från Uppsala kommun eller Arbetsförmedlingen.

 

Lättnad

I mars i år träffade Frida sin Peter. Han har stöttat henne mycket i beslutet att göra en anmälan, ett beslut som växt fram genom åren.

- Peter stod inte ut med att se mig må så dåligt, helt enkelt, berättar Frida.

 

Och i juni gjorde Frida sedan alltså sin anmälan via en blankett på Skolinspektionenes webbplats. Anmälan skrev hon helt själv. När hon hade klickat på sändknappen kände hon bara lättnad.

- Jag ångrade det inte för en sekund, säger Frida.

 

Vad hände efter din anmälan?

- Det kom ett autosvar direkt, berättar Frida. Sedan kom ett besked om att Uppsala kommun skulle lämna ett yttrande över min anmälan senast den 14 augusti. Kommunen begärde och fick dispens till den 28. Och nu i fredags kom ett brev från Skolinspektionen med kommunens yttrande.

 

Spännande! Vad händer nu med detta?

- Nu har jag bara några dagar på mig att skriva ett svar på Uppsala kommuns yttrande till Skolinspektionen, säger Frida. Jag har alltså möjlighet att kommentera kommunens yttrande. Det känns som alldeles för kort tid, men jag ska försöka. Sedan kommer någon form av beslut från Skolinspektionen.

 

Är det något i kommunens yttrande som du är förvånad över eller tycker är konstigt?

- Jaa, jag tycker att det mesta är konstigt, säger Frida. Till exempel hur de testade hur jag var som litet barn, men också att det gick så många år utan några nya tester eller åtgärder. Sen tycker jag att det är konstigt att man sätter en stämpel på ett sånt litet barn.

 

Frida tycker att det är både underligt och kränkande och menar att man har stämplat ett barn som kanske bara var bråkigt som ett särskolebarn. Vidare är det märkligt, tycker hon att inga fler tester gjordes under åtta år trots att hon ju, enligt kommunens yttrande, utvecklades normalt.

 

Upprättelse och ursäkt

Syftet med Fridas anmälan har i första hand varit att hon vill få någon sorts upprättelse och en ursäkt.


Men vad tänkte ni då, Fridas föräldrar Anna och Jerry, när Frida hade anmält sin skola – och därmed Uppsala kommun – till Skolinspektionen?

- Jag tyckte att det var modigt gjort, säger pappa Jerry. Det visar att något var fel och att Frida inte har fått bästa möjliga skolgång.

 

Nu hoppas Fridas föräldrar att hon genom sin anmälan till Skolinspektionen kommer till ro, men också att hon får hjälp att komma vidare i livet.

 

Vad skulle du vilja ska hända nu efter att kommunen har yttrat sig och när Skolinspektionen kommer med sitt beslut, Frida?

- Jag vill få någon typ av hjälp till utbildning eller jobb av Uppsala kommun, men kanske också ett skadestånd, säger Frida. Som läget är nu har jag ingen inkomst mer än en utvecklingsersättning på cirka tusen kronor i månaden. Och så vill jag ju ha något meningsfullt att göra om dagarna, precis som alla andra.

Vill du lyssna på Frida när hon berättar om sin anmälan kan du höra på intervjun med henne som Radio Uppland gjorde i juni:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5915110

 

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.

 • "Bara" oavgjort i den allsvenska comebacken

  Storvretas damer fick nöja sig med en poäng i den allsvenska comebacken trots att man hade ledningen med två mål. I mitten av tredje perioden ledde Storvreta med 4-2 men två mål under de sista två minuterna rädda poäng för Åkersberga. Det var dock dramatsiskt, först gjorde Åkersberga 4-3, ett mål som godkändes trots en felaktig numrering på målskyttens tröja. Ett matchstraff på målskytten blev konsekvensen och trots en spelare utvisad kunde sedan gästerna kvittera på en straff. Förlängningen blev mållös och matchen slutade 4-4.

 • Ny förlust för Sirius

  Sirius förlorade söndagens möte i allsvenskan mot Norköping hemma på Studenternas IP med 0-2. Sirius har nu sju raka matcher utan vinst, senast man vann i allsvenskan var just mot Norrköping med 1-0 borta den 30 juni. Sirius ligger på 13:e plats i tabellen, endast två poäng före Falkenberg på kvalplats.

 • Larm om brand var pizza

  Räddningstjänsten larmades till en adress i Sala Backe på fredagseftermiddagen. Rök från en lägenhet på Gröna gatan misstänktes vara en brand men det visade sig vara en torrkokning som låg bakom rökutvecklingen. Det hela rörde sig om en pizza som varit för länge i ugnen.

 • Uppsalakuber skickas till Stockholmsutställning

  Gränbyskolan och Raoul Wallenbergskolan i Uppsala har haft varsina stora svarta stålkuber på sina skolgårdar. Kuberna representerar varsin mänsklig rättighet och är en del i Raoul Wallenberg Academys skolprogram "Kuben". Programmet lär elever mer om mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter. Eleverna har under läsåret tolkat rättigheterna och inrett kuberna med sina gestaltningar. Nu ska deras arbete kring mänskliga rättigheter visas upp i Kungsträdgården i Stockholm 29/8.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvåan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern på femte plats i tabellen med 20 poäng, fyra poäng före Lidingö som har 16 poäng. Gusks mål gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens Hägg (87).

 • Greps för narkotikabrott i Tingsrätten

  En man i 25-årsåldern greps i Uppsala Tingsrätts vänthall för narkotikabrott under fredagen. Mannen anträffades med narkotika på sig och är nu misstänkt för narkotikabrott. Narkotikan togs i beslag och en anmälan upprättades på plats.

 • Region Uppsala gick minus 131 miljoner första kvartalet

  Region Uppsalas resultat för kvartal ett uppgår till minus 131 miljoner kronor. Detta är 91 miljoner kronor sämre än budget. Akademiska sjukhuset står för den största avvikelsen och det är framförallt lägre riks- och regionintäkter, tillsammans med högre personal- och läkemedelskostnader som utgör de största avvikelserna meddelar Region Uppsala via informationsbrevet Uppsnappat.

 • Sirius vinnare i hemmapremiären

  Sirius vann även den andra allsvenska matchen då man tog emot Eskilstuna på "nya" Studenternas under måndagen. Sirius fick en bra start och kunde gå fram till ledning med 3-0, en ledning som gästerna reducerade till 3-1 innan halvtid. Den andra halvleken slutade 0-1 och Sirius är obesegrade efter de inledande två omgångarna av årets Allsvenska efter seger med 3-2.

 • Siriusförlust i sista omgången

  Sirius innebandydamer avslutade SSL-säsongen med en förlust i den betydelselösa matchen mot Warberg med 7-5. Sirius hämtade upp ett underläge med 3-0 och hade kvitterat till 4-4 och även tagit ledningen i slutperioden med ett mål. Warberg kunde dock vända tillbaka till seger med 7-5.

 • Kvinna gripen för försök till grov misshandel

  En kvinna i 25-årsåldern greps på fredagseftermiddagen sedan hon försökt hugga personalen på ett boende på Läbyvadsvägen med en glasskärva. I samband med händelsen fick kvinnan en mindre sårskada på handen, men ingen ur personalen skadades. Kvinnan omhändertogs enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård och fördes till vården.

 • Greps med kniv i ryggsäck

  En man i 25-årsåldern greps av tillkallad polis i Gränbystaden sedan några ordningsvakter uppmärksammat att mannen gick omkring med en kniv nedstoppad i sin ryggsäck. Mannen är nu misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

 • Målrikt vid Siriusseger

  Det blev hela 19 mål i innebandyns superliga mellan Sirius och Dalen när lagen möttes på lördagseftermiddagen. Sirius hade ledningen under hela matchen men Dalen var nära att komma ikapp. Matchen slutade dock 10-9 till blåsvart som går upp på tabellens femte plats. Jakob Drews och Filip Eriksson gjorde tre mål vardera.

 • Första segern för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer vann säsongens första seger när man på bortaplan besegrade Mark med 79-77. Det krävdes dock förlängning för att skilja lagen åt. Poängbäst i Uppsala blev Ellinor Holmberg med 20 poäng.

 • Andra raka segern för Almtuna

  Almtuna vann andra raka segern i HockeyAllsvenskan då man på söndagen besegrade Södertälje på bortaplan med 4-0, det är Almtunas andra raka seger/nolla, tidigare i veckan vann man hemma i Gränbyhallen med 2-0 mot Vita Hästen.

 • Almtuna segrare efter straffar

  Almtuna hamnade i underläge med 2-4 i söndagens allsvenska match mot Pantern. Man lyckades dock kvittera gästernas ledning till 4-4 innan tredje periodens slut. Efter en mållös förlängning kunde sedan Almtunas Tony Mårtensson göra ett "game winning goal" i den åttonde straffomgången.

 • Personskada vid trafikolycka

  Två personbilar kolliderade under söndagseftermiddagen på Lv290 vid Storvreta. En personbil ska ha kört in i en annan bakifrån med personskador i huvudet och ansiktet som följd. Trafiken stängdes av helt mellan E4 och Storvreta i samband med bärgningen.

 • Tung basketförlust för Uppsala

  Uppsala Baskets herrar såg ut att gå mot en bekväm seger mot nykomlingarna Köping i tisdagens basketligamöte. Efter halva matchen ledde man med 42-29, gästerna kom dock tillbaka i matchen efter en svag tredjeperiod av Uppsala som man förlorade med 10-21. Slutresultatet skrevs till 68-70 och en premiärförlust för nya tränarparet Zlatan Hadziresic och Efongo Imbia.

 • Storvreta segrare i målkalas

  Storvreta vann lördagens bortamöte mot Höllviken med hela 2-12 och delar efter segern serieledningen tillsammans med Falun på 29 poäng. Poängbäst i Storvreta var Jimmie Pettersson med fem poäng (2+3)

 • Två perioder räckte för Sirius

  Två perioder räckte för Sirius Innebandy som gjorde processen kort med Jönköping i lördagens SSL-möte. Efter två perioder ledde nämligen blåsvart med 6-0. Matchen slutade 7-3 sedan uppsalalaget slagit av lite i den tredje perioden. Poängbäst i Sirius blev Jakob Drews (1+2) och Joakim Olsson (2+1).

 • "Bara" oavgjort i den allsvenska comebacken

  Storvretas damer fick nöja sig med en poäng i den allsvenska comebacken trots att man hade ledningen med två mål. I mitten av tredje perioden ledde Storvreta med 4-2 men två mål under de sista två minuterna rädda poäng för Åkersberga. Det var dock dramatsiskt, först gjorde Åkersberga 4-3, ett mål som godkändes trots en felaktig numrering på målskyttens tröja. Ett matchstraff på målskytten blev konsekvensen och trots en spelare utvisad kunde sedan gästerna kvittera på en straff. Förlängningen blev mållös och matchen slutade 4-4.

 • Ny förlust för Sirius

  Sirius förlorade söndagens möte i allsvenskan mot Norköping hemma på Studenternas IP med 0-2. Sirius har nu sju raka matcher utan vinst, senast man vann i allsvenskan var just mot Norrköping med 1-0 borta den 30 juni. Sirius ligger på 13:e plats i tabellen, endast två poäng före Falkenberg på kvalplats.

 • Larm om brand var pizza

  Räddningstjänsten larmades till en adress i Sala Backe på fredagseftermiddagen. Rök från en lägenhet på Gröna gatan misstänktes vara en brand men det visade sig vara en torrkokning som låg bakom rökutvecklingen. Det hela rörde sig om en pizza som varit för länge i ugnen.

 • Uppsalakuber skickas till Stockholmsutställning

  Gränbyskolan och Raoul Wallenbergskolan i Uppsala har haft varsina stora svarta stålkuber på sina skolgårdar. Kuberna representerar varsin mänsklig rättighet och är en del i Raoul Wallenberg Academys skolprogram "Kuben". Programmet lär elever mer om mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter. Eleverna har under läsåret tolkat rättigheterna och inrett kuberna med sina gestaltningar. Nu ska deras arbete kring mänskliga rättigheter visas upp i Kungsträdgården i Stockholm 29/8.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvåan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern på femte plats i tabellen med 20 poäng, fyra poäng före Lidingö som har 16 poäng. Gusks mål gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens Hägg (87).

 • Greps för narkotikabrott i Tingsrätten

  En man i 25-årsåldern greps i Uppsala Tingsrätts vänthall för narkotikabrott under fredagen. Mannen anträffades med narkotika på sig och är nu misstänkt för narkotikabrott. Narkotikan togs i beslag och en anmälan upprättades på plats.

 • Region Uppsala gick minus 131 miljoner första kvartalet

  Region Uppsalas resultat för kvartal ett uppgår till minus 131 miljoner kronor. Detta är 91 miljoner kronor sämre än budget. Akademiska sjukhuset står för den största avvikelsen och det är framförallt lägre riks- och regionintäkter, tillsammans med högre personal- och läkemedelskostnader som utgör de största avvikelserna meddelar Region Uppsala via informationsbrevet Uppsnappat.

 • Sirius vinnare i hemmapremiären

  Sirius vann även den andra allsvenska matchen då man tog emot Eskilstuna på "nya" Studenternas under måndagen. Sirius fick en bra start och kunde gå fram till ledning med 3-0, en ledning som gästerna reducerade till 3-1 innan halvtid. Den andra halvleken slutade 0-1 och Sirius är obesegrade efter de inledande två omgångarna av årets Allsvenska efter seger med 3-2.

 • Siriusförlust i sista omgången

  Sirius innebandydamer avslutade SSL-säsongen med en förlust i den betydelselösa matchen mot Warberg med 7-5. Sirius hämtade upp ett underläge med 3-0 och hade kvitterat till 4-4 och även tagit ledningen i slutperioden med ett mål. Warberg kunde dock vända tillbaka till seger med 7-5.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä