Skriv ut denna sida
Jättenäckrosen i Botaniska trädgården blommar. (Foto: Morgan Jansson, arkiv) Jättenäckrosen i Botaniska trädgården blommar. (Foto: Morgan Jansson, arkiv)

Jättenäckrosen i Botaniska blommar igen

2014-08-08 - 01:49

Jättenäckrosen Victoria cruziana som endast blommar en gång om året, blommar just nu i Botaniska trädgården.

 

Just nu blommar jättenäckrosen i det Tropiska växthuset, hon slår ut i skymningen och slår ihop i gryningen och varje blomma öppnar sig endast två gånger.

 

För den som vill se den vackra blomningen håller Botaniska trädgråden extra öppet mellan torsdag-lördag 7-9 augusti mellan klockan 19-22. I måndags observerades två nya knoppar som var på väg att utvecklas, men det går inte att förutspå vilken kväll de kommer att slå ut.

 

Den preliminära gissningen är dock att nästa blomma förmodligen slår ut under fredagkvällen vilket innebär att den även kommer att blomma under lördagnatt. Tidigare i veckan blommade näckrosen tisdag- och onsdagnatt.

 

(Uppdatering: Näckrosen slog ut under torsdagnatt, så blomning garanteras under fredagkvällen/natten. Någon blomning kommer ej att ske under lördagen.)

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.