Skriv ut denna sida
Retroarmen arrangerar historisk Vintagefestival. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Retroarmen arrangerar historisk Vintagefestival. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Historisk Vintagefestival i Uppsala

2014-03-28 - 04:11

I helgen kan den som är förtjust i retrokulturen besöka Vintagefestivalen som arrangeras för första gången i Uppsala.

 

Det är Retroarmen, en förening inom "Vi unga" som planerat för festivalen sedan ett halvår tillbaka och man har fått ihop ett imponerande program med allt från kläder och smycken till böcker, vinyl workshops och föreläsningar.

 

Festivalen pågår mellan klockan 11,00-17,00 både lördag och söndag och platsen är Kulturoasen i Hågaby strax utanför Uppsala centrum.

 

På programmet står bland annat föreläsningar av Modisten Marika Smith och Margareta Backström Öberg från Lata Pigan. Smith visar en del av sin samling vintage-damhattar och föreläser bland annat om vett och etikett kring huvudbonader. Backström Öberg berättar om modets historia under åren 1890-1990 samt hur tillverkningen av kläder har förändrats genom tiderna.

 

Besökaren kan också titta in i Pia Rydbergs syverkstad, den som har gamla plagg ligger i garderoben som man inte använder kan ta med sig och ge dem en makeover hos Pia som driver märket "Piloo - old is new". Men det finns givetvis också en mängd utställare som säljer retrosaker och kläder m,m.

 

Det kommer att genomföras två modevisningar båda dagarna och dessutom kommer Kent Wennman Rockabilly Trio att bjuda på musik från Kulturoasens scen. Den som är nyfiken på vad vintage och retrokultur är bör inte missa den här festivalen.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.