Skriv ut denna sida
Platsen för öppna samtalet är Fredens hus på Uppsala slott. (Foto: Peter Bohlin) Platsen för öppna samtalet är Fredens hus på Uppsala slott. (Foto: Peter Bohlin)

Årets miljöjournalist medverkar i samtal om hållbarhet

2014-03-18 - 08:30

Den 27 mars håller Fredsåret 2014 ett öppet samtal i ämnet hållbarhet på Fredens hus, Uppsala. Medverkar gör den grävande journalisten Daniel Öhman - vinnare av Stora Journalistpriset, koldioxidbantaren Staffan Lindberg och klimatstrategen Björn Sigurdson.

 

- Vad innebär hållbarhet? Vad kan den enskilda människan göra för att hjälpa den stora massan? Hållbarhet är ett otroligt omfattande ämne. Under samtalet på Fredens hus kommer vi fördjupa oss på hållbarhet utifrån ett klimatperspektiv, säger Sofie Blomgren, projektledare för Fredsåret 2014.

 

De medverkande lägger alla stor del av sin tid på miljö- och klimatfrågor. Gemensamt täcker de in Uppsala, Sverige och världen i sitt arbete.

 

Daniel Öhman, Staffan Lindberg och Björn Sigurdson kommer tillsammans med konferencier Svante Zetterlund att diskutera hållbarhet ur olika perspektiv, med fokus på klimatet - Hur påverkar hållbarheten fred, hur stora är dessa frågor och hur viktigt är det att budskapet når ut?

- Allt fler fattar att konsumtionen har ett pris och vill ta ansvar för de produkter de köper. Men det är svårt att förstå hur. Min drivkraft är att ta reda på hur det går till i verkligheten bortom bilden i företagens och affärernas reklambroschyrer, berättar Daniel Öhman, journalist och granskande reporter på Sveriges Radios Ekoredaktion.

 

Seminariet inleds av Staffan Lindberg, koldioxidbantare som mer ingående kommer att berätta vad det innebär utifrån temat. Konferencier Svante Zetterlund leder samtalet med de medverkande gästerna och publiken som ställer frågor.

 

Medverkande:

Daniel Öhman arbetar som granskande reporter på Sveriges Radios Ekoredaktion. Tillsammans med Malin Olofsson har han två gånger utsetts till årets miljöjournalist och vunnit Stora Journalistpriset. 2012 fick han dessutom världens mest prestigefyllda pris för journalister, IRE medal. Just nu skriver han boken ”Saudivapen” tillsammans med kollegan Bo Göran Bodin. Boken kommer ut i höst.

 

Staffan Lindberg är musiker och underhållare. 2007 fick han nog av klimatförändringarna och blev koldioxidbantare. Han turnerar nu för sjunde året med sin ständigt aktuella klimatshow och tänker göra det tills halterna av växthusgaser i atmosfären är nere på en rimlig nivå.

 

Björn Sigurdson arbetar på Uppsala kommun som klimatstrateg. Lever efter mottot att hans konsumtion ska döda eller skada så få som möjligt.

 

Lars Sund är författare och slog igenom med boken Colorado Avenue, som avslutade den storslagna Siklax-trilogin och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2004. Lars Sund kommer att tala om det sista trädet på Påskön.

 

Platsen för det öppna samtalet är på Fredens hus, Uppsala slott den 27 februari kl.18:00 – 20:00. Anmälan görs, kostnadsfritt, på www.varaifred.se.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.