Skriv ut denna sida
Det populära twitterkontot stängdes ner. (Foto: Montage) Det populära twitterkontot stängdes ner. (Foto: Montage)

Uppsalabo bakom Zlatans parodikonto

2014-03-12 - 16:42

Uppsalabon Jakob Vastamäki har burit på sin hemlighet i 2 år, han ligger nämligen bakom det parodikonto på twitter som heter Zlatan Ibrahomovic som nu har stängts.

 

I två år har 20-åriga Jakob Vastamäki drivit sitt parodikonto på twitter "Zlatan Ibrahomovic" (@Zlbrahomovic) men nu är det slut med det. Kontot har stängts ner av Twitter utan att Vastamäki fått någon förklaring.

 

Nyheten om nerstängningen har varit en riksnyhet under onsdagen och båda kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet skriver om stängningen av kontot. Enligt Expressen har inte Vastamäki fått någon förklaring till varför kontot har stängts ner.

- Nä, jag har inte blivit informerad. Jag kan bara spekulera i att det är någon Zlatan-jurist som tyckt att det har gått för långt, men det vet jag inte säkert, säger han till Expressen.

 

zlatan 1

 

Enligt Expressen så förnekar Zlatan-lägret att man ligger bakom nerstängningen av kontot, Mika Lepistö, Zlatans varumärkeschef, förnekar inblandning i nedsläckningen av kontot.

- Jag har inte haft något med att ta bort kontot att göra. Absolut inte, säger Lepistö till Expressen och fortsätter, "inte jag i alla fall".

 

"Zlatankontot" har flera gånger blivit citerat av etablerade medier, exempel på detta är SVT och Dagens Nyheter. På kontots beskrivning hade Vastamäki skrivit "Sveriges största parodikonto", trots detta skrev Dagens Nyheter och citerade från kontot i september 2012:

"Ronaldo kommer aldrig att spela i PSG. Det tillverkas inte så mycket hårspray i Frankrike som han kräver"

 

zlatan2

 

Ett annat exempel var när SVT citerade kontot i december förra året:

"Om Fifa inte ger mig guldbollen får jag nog prata med jultomten"

 

När Jakob skulle logga in på kontot som han jobbat med i två år och möttes av ett tråkigt meddelande från twitter blev han väldigt ledsen.

- Allt som jag har byggt upp över nästan två år var borta säger han till Aftonbladet, jag har lagt ner tid och själ på det här kontot och nu är det borta.

 

Sedan nedsläckningen av Zlatankontot har en hashtag skapats som sprids på twitter, en protest mot nedsläckningen. Hashtagen har #FreeZlatanibrahomovic

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.