Skriv ut denna sida
Uppsala Domkyrka (Foto: Peter Bohlin, www.uppsalabynight.tictail.com) Uppsala Domkyrka (Foto: Peter Bohlin, www.uppsalabynight.tictail.com)

Uppsala i topp när städer jämförs

2014-03-06 - 18:27

En nationell undersökning visar att Uppsala hamnar i toppen av attraktiva städer i Sverige. I jämförelsen ingick bl.a. Malmö, Umeå och Linköping.

 

Uppsala får inte bara höga värden för besök utan även när det gäller att bo, leva, arbeta och verka. Staden förknippas främst med kultur, historia och kunskap.

- Det går bra för Uppsala och det finns många aktörer som tillsammans fortsätter att stärka Uppsalas attraktivitet. Här finns både bredd och spets. Jag är övertygad om att fler och fler kommer att upptäcka Uppsalas förtjänster framöver, säger Fredrik Ahlstedt (m) Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd Uppsala kommun.

 

Undersökningen, utförd av företaget YouGov på uppdrag av Destination Uppsala under perioden 29 januari – 3 februari 2014, jämför Uppsala med Malmö, Umeå, Linköping, Västerås och Örebro. Sammanlagt 1003 intervjuer genomfördes med män och kvinnor 18-64 år.

 

91 % av respondenterna uppgav att de känner till Uppsala och drygt två tredjedelar har varit där. Tre fjärdedelar kan tänka sig att besöka staden igen och två tredjedelar kan tänka sig att rekommendera den till andra. Uppsala fick fina siffor och hamnar i toppen av städerna med:

·  72 % som är positiva till orten

·  71 % som menar att orten är attraktiv att besöka

·  56 % som menar att orten är attraktiv att bo och leva på

·  53 % som menar att orten är attraktiv att arbeta och verka på

 

Nationellt associeras Uppsala spontant främst med universitetet, studenter och domkyrkan. De ord man förknippar med staden är framför allt historia, kunskap och kultur.

 

När det kommer till Uppsala som evenemangstad svarar respondenterna att det finns ett bra utbud av arrangemang kopplat till kultur, historia och musik. Staden upplevs även som en attraktiv stad för nationella och internationella möten och kongresser.

- Vi har gjort ett antal egna marknadsundersökningar de senaste åren och valt målgrupper och marknader, undersökningen med YouGov bekräftar att vi valt rätt; Uppsalas konkurrensfördel som besöksmål ligger i kultur, historia och kunskap, säger Tiina Mykkänen, VD på Destination Uppsala.

 

Uppsala upplevs också ha ett bra utbud inom framför allt forskning, utveckling, kunskapsföretag och företag inom biotech när det kommer till att verka och etablera sig i Uppsala.

 

Generellt är det fler äldre personer (51 – 64 år) och fler boende i Stockholm, norra mellersta och norra Sverige som besöker Uppsala. De har också en högre utbildningsnivå och inkomst jämfört med de som inte besökt Uppsala.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.