Skriv ut denna sida
Världsklass Uppsala firar fem år. (Foto: Peter Bohlin) Världsklass Uppsala firar fem år. (Foto: Peter Bohlin)

Världsklass Uppsala firar 5 år

2014-03-03 - 16:39

I mars 2014 firar nätverket Världsklass Uppsala fem år. Tillsammans har detta unika samarbete mellan företag, kommun och organisationer stöttat evenemang och initiativ inom vetenskap, sport och kultur i Uppsala med sammanlagt 15 miljoner kronor.

 

- Samarbetet inom Världsklass är unikt och något som jag med stor glädje har varit med och drivit under dessa fem år. Att företag, kommun och organisationer tillsammans få möjlighet att stötta det som är bra för Uppsala gör att vi höjer attraktionskraften som stad att leva och verka i, säger Christer Svensson, ordförande Världsklass Uppsala.

 

Nätverket Världsklass Uppsala etablerades i mars 2009 för att i ett tätare samarbete mellan Uppsalas starka företag och offentliga sektor stärka stadens attraktionskraft och profil genom att stötta kraftfulla evenemang och andra insatser. Nätverket fokuserar på ett antal fokusområden såsom vetenskap, kultur och idrott.

- Uppsala kommun värdesätter och uppskattar samarbetet i Världsklass Uppsala mycket högt. Det förstärker samarbetet mellan näringslivet, Uppsala kommun, Uppsala universitet, SLU, och landstinget. Världsklass Uppsala betyder skillnad och tillför värde för arrangörer, näringsliv och Uppsalabor samt ökar Uppsalas attraktionskraft, säger Fredrik Ahlstedt (m) kommunstyrelsens ordförande I Uppsala.

 

Ett av de evenemang som Världsklass Uppsala varit med att initiera och som nu blir verklighet är kongressen Uppsala Health Summit (UHS). Det arrangeras för första gången på Uppsala Konsert & Kongress den 3 – 4 juni med temat ”Healthcare in an ageing world”. UHS är ett internationellt forum för beslutsfattare, experter och opinionsbildare med syfte att skapa dialog kring hur man på bästa sätt kan använda medicinska framsteg för att förbättra hälsoutfall.

- Uppsala Health summit är det första evenemanget som vi själva initierat och har varit med redan från förstudien. Vi ser med glädje fram emot att nu få uppleva den första kongressen, berättar Christer Svensson.

Nätverkets nästa egna initiativ är Fredsstaden Uppsala. - Förstudien är startad och tills vidare stöttar vi Uppsala kommuns projekt Fredsåret 2014, avslutar Christer Svensson.

 

I nätverket Världsklass Uppsala ingår för närvarande: Ahlford Advokatbyrå, Akademiska hus, Atrium Ljungberg, Bjerking, Destination Uppsala, Fresenius Kabi, GE Healthcare, Landstinget i Uppsala län, Länsförsäkringar Uppsala, Nordea, Q-Med, SLU, Svenssons Krogar, Uppsala kommun, Uppsala universitet, Vasakronan, Vattenfall och Zellout.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.