Skriv ut denna sida
Både Ambulans och Brandkår larmas vid hjärtstopp. (Foto: Peter Bohlin) Både Ambulans och Brandkår larmas vid hjärtstopp. (Foto: Peter Bohlin)

Även brandkår larmas vid hjärtstopp

2014-02-07 - 15:31

Vid hjärtstopp i Uppsala tätort kommer ambulans och brandkår att larmas samtidigt framöver. Ambulanssjukvården i Uppsala län har startat ett projekt där räddningstjänsten i Uppsala tätort
larmas parallellt med ambulans.

 

– Syftet är att se om räddningstjänsten i enskilda fall kan nå patienten snabbare än ambulansen, och därmed korta tiden till hjärt-lungräddning. Även en mycket liten tidsvinst kan vara avgörande för om patienten kan räddas till livet eller inte, säger Hans Blomberg, ambulansöverläkare.

 

Inför projektet, som startade denna vecka, har ambulanspersonal utbildat personalen inom räddningstjänsten i hjärt- lungräddning och utrustat dem med en hjärtstartare.

 

Projektet ingår i en nationell studie. Tidigare försök i Sverige tyder, enligt Hans Blomberg, på potentiella tidsvinster. Men trafiksituationen och tillgången på medicinska akutresurser skiljer sig åt mellan olika städer/landsting. Därför menar han att det är viktigt att utvärderingar görs i varje region.

 

I framtiden kan man även tänka sig andra aktörer, exempelvis polisen för liknande insatser skriver Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

 

Ambulanssjukvården i Uppsala län har sedan början av 1990-talet nyttjat räddningstjänsternas deltidskårer på mindre orter i länet för att korta insatstiderna vid hjärtstopp.

– Goda erfarenheter från tidigare samarbete gör att vi hoppas på detsamma med detta nystartade projekt, säger Hans Blomberg avslutningsvis.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.