Skriv ut denna sida
Uppsala Län har gått före övriga landet. (Foto: Peter Bohlin) Uppsala Län har gått före övriga landet. (Foto: Peter Bohlin)

"Ta fram en tidsplan för journal på nätet"

2014-02-03 - 15:36

Sveriges Kommuner och Landsting bör snarast formulera en tidsplan för när sjukvårdens journaler ska vara tillgängliga för patienten på nätet, det säger Handikappförbunden och Reumatikerförbundet i ett pressmeddelande.


- Det är oacceptabelt att detta dröjer när vi vet att ökad information förbättrar patientens möjlighet att vara delaktig i besluten om sin egen vård, säger Ingrid Burman, Handikappförbunden, och Anne Carlsson, Reumatikerförbundet.

 

Det har länge varit en lagstadgad rätt för patienter att få tillgång till sin journal i papperskopia, ofta en ganska byråkratisk procedur som också är tidskrävande. Nu hävdar Handikappförbunden och Reumatikerförbundet att det med dagens moderna teknik borde vara självklart att alla som vill skall ha tillgång till journalen på nätet.

- Uppsala läns landsting har inom ramen av ett EU projekt gått före och visat på både nytta och ökad delaktighet när patienter får tillgång till journalen via nätet. Vi vet också att många politiker, patientmaktsutredningen, Vårdförbundet, myndigheter och patientorganisationer delar vår uppfattning att det är dags att alla som vill ska få tillgång till tjänsten. De enda som fortsätter att argumentera mot detta är Sveriges läkarförbund, säger Anne Carlsson.

 

Handikappförbunden och Reumatikerförbundet menar att Sveriges läkarförbund i sin argumentation använder Uppsala som ett dåligt exempel, trots att landstinget har visat, nu senast i sin rapport om införande av e-hälsotjänster, att det inte finns någon grund för påståendet att patienter kommit till skada på grund av att journaler finns tillgängliga på nätet.

- Att få tillgång till journalen på nätet är en självklar patienträttighet. Det stärker patientmakten och förbättrar säkerheten och kvalitén i vården. Flera landsting har nu beslutat att införa tjänsten och det är bra, men vi saknar en tidsplan för när alla landsting ska ha infört den. SKLs politiska ledning har ett ansvar för att i dialog med samtliga landsting och regioner säkerställa att tjänsten genomförs i hela landet, säger Ingrid Burman.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.