Skriv ut denna sida
Manifestation mot busspriser. (Foto: Morgan Jansson) Manifestation mot busspriser. (Foto: Morgan Jansson)

Manifestation mot höjd busstaxa

2014-01-25 - 22:33

På Stora Torget hölls det under lördagen en manifestation för kampen om kollektivtrafiken. Det vill säga en protest mot att de styrande i länet vill höja taxan för stadstrafiken. 

Ett par hundra personer var samlade på torget. Bland dem fanns en grupp planka-anhängare från Stockholm på plats. De var där för att stötta Uppsalaborna i kampen - även om planka egentligen förespråkar nolltaxa.

 

IMG 1356-copy-2

Planka.nu förespråkar nolltaxa. (Foto: Morgan Jansson)

 

Vänsterpartiet är det enda partiet som i dagsläget anser att denna höjning av taxan är fel strategi. Man anser att det ger en negativ effekt på miljön och skapar segregation i samhället och det slår mot låginkomstagare.

 

Upplands Lokaltrafik och Uppsalas politiker har åter beslutat om en höjning av busspriserna för att få en enhetstaxa i hela Uppsala län. Enligt förslaget kommer stadskortet att höjas från 525 kr till 790 kr, alltså en höjning på lite drygt femtio procent

 

IMG 2287-copy-2

Emma Wallrup, Vänsterpartiet en av de drivande i frågan. (Foto: Morgan Jansson)

 

Emma Wallrup, Vänsterpartiet är en av de drivande i frågan. Hon berättade att många upprörs och berörs av förslaget. Målet att fördubbla antalet kollektivtrafikanter blir svårt att motivera med ökade priser. När man på 90-talet höjde priserna minskade kollektivåkandet med 25 procent. Wallrup menar att, för att locka folk att åka kollektivt måste det vara billigt.

 

Hon uppmandade också alla att närvara vid Landstingsfullmäktige den 4 februari kl. 9:00 på Uppsala Konsert & Kongress.

 

IMG 2299-copy-2

Karro Johansson som startade namninsamligen på Facebook. (Foto: Morgan Jansson)

 

Sören Bergqvist, Landstingsråd Vänsterpartiet hälsade alla kollektivtrafikens vänner välkomna. I strid mot miljökampen och att vi exkluderar istället för att inkludera. Vi exkluderar de som redan har det svårt ekonomiskt att ta sig till olika aktiviteter, att ta sig ner på stan eller till vänner på andra sidan stan.

 

IMG 2308-copy-2

Sören Bergqvist, Landstingsråd för Vänsterpartiet. (Foto: Morgan Jansson)

 

Uppsala är en utbredd stad med liten stadskärna. Köpcentrum byggs utanför stan och för att ta sig dit behöver vi kollektivtrafiken. Tillgången till kollektivtrafik ska vara enkel och billig.

 

Bergqvist uppmanade till att gå in på Landstinget i Uppsala läns hemsida och skriv ner dina reaktioner på förslaget. Samt att håll i och hålla ut.

 

IMG 2323-copy-2

Höjningen av busstaxor, en klassfråga menar Amil Sarsour SIU. (Foto: Morgan Jansson)

 

Amil Sarsour, SIU - Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala, anser att detta är en klassfråga och ett kollektivt straff som drabbar människor med svag ekonomi. Det leder till isolering och utanförskap. Sarsour manar därför till att sänka priset för kollektivtrafiken.

 

IMG 2330-copy-2

Rikard Engblom, Vänsterpartiet Ungdom. (Foto: Morgan Jansson)

 

Rikard Engblom, Vänsterpariet Ungdom har en vision om en nolltaxa som vi kan se i andra städer i Sverige och i andra länder. Fler skulle ta bussen och bussen skulle gå oftare. Han menar att Uppsala rankas som en av de med sämst luftkvalitet i Sverige och därmed att en ökad bilism inte gynnar miljön. Engblom manar till att Ta kampen.

 

IMG 2337-copy-2

Lisa Ramquist vill se ett system utan busskort. (Foto: Morgan Jansson)

 

Lisa Ramquist från Allt Åt Alla, pratade om tillgängligheten både i stad och landsbygd och vill se ett system utan busskort. Alltså nolltaxa.

 

Camilla Österberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.