Skriv ut denna sida
Massplankningar på Uppsalapendeln. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Massplankningar på Uppsalapendeln. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Massplankning på Uppsalapendeln

2014-01-21 - 06:59

På lördagen den 25 januari genomförs den första massplankningen på pendeltåget till Uppsala. Klockan 11:11 samlas nolltaxeförespråkare på T-centralen i Stockholm för att gemensamt ta sig till protester mot avgiftshöjningar i kollektivtrafiken i Uppsala.


– Politiker försöker ofta ställa städer mot varandra, men för att kampen för nolltaxa ska bli framgångsrik så gäller det att hålla ihop, säger Christian Tengblad från Planka.nu i ett pressmeddelande.


Demonstrationen i Uppsala, som går under parollen "Stoppa prishöjningen i Uppsalas stadstrafik", har samling på Stora Torget klockan ett. Arrangören Vänsterpartiet vill samla ett brett motstånd mot föreslagna höjningar av avgiftstrycket. Ett motstånd där Planka.nu har en självklar plats, med nolltaxa som mål. Enligt det aktuella förslaget ska priset höjas i stadstrafiken medan det sänks något i länet.


– Genom att införa nolltaxa för alla så blir vi av med motsättningar mellan stadsbor och landsbygden, som ofta uppkommer när olika priszoner i kollektivtrafiken diskuteras, säger Christian Tengblad från Planka.nu.

Kollektivtrafiken är inte bara en lokal fråga; utan också regional, nationell och global!


Just nu pågår stora protester med massplankningar mot avgiftshöjningar i kollektivtrafiken även i Turket, Brasilien och Mexico.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.