Skriv ut denna sida
Barn- och ungdomspsykiatrin får innovationspris. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Barn- och ungdomspsykiatrin får innovationspris. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Internationellt innovationspris till UAS

2014-01-20 - 20:22

Barn- och ungdomspsykiatrin på Akademiska sjukhuset är en av fem svenska organisationer som får det internationella priset Quality innovation of the year 2013, ett pris som årligen delas ut av Institutet för Kvalitetsutveckling.

Det som belönas är socialpsykiatriska behandlingsteamets mobila arbete i hemmet med ungdomar som har självskadebeteende och deras familjer. Priset går till företag och organisationer för innovativa, kvalitetshöjande projekt där man arbetat systematiskt med ett identifierat kundbehov. Syftet med priset är att lyfta fram goda förebilder skriver Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Övriga pristagare är Förskoleteamet Hellanthus, SSK i Uppsala, Volvo Car Customer Service och Volvo Trucks.

 

Socialpsykiatriska behandlingsteamet arbetar sedan 2009 på ett nytt sätt med mobila team som i hemmen stöttar både föräldrar, syskon och unga personer med självskadebeteende och/eller självmordstankar. Verksamheten, som permanentats, finansieras delvis av berörda kommuner i Uppsala län. Sedan starten har cirka 150 familjer fått behandling och utvärderingarna är positiva.


Just nu pågår en forskningsstudie där man följer upp ungdomarna upp till ett år efter behandlingen.

– Vi tar ett helhetsgrepp om familjerna. Det handlar om att stötta föräldrar som känner förtvivlan och uppgivenhet, när tonåringen är deprimerad, inte går i skolan och kanske har uttryckt att hon/han inte vill leva längre. Men det handlar också om att bryta destruktiva beteenden hos ungdomen själv. Vi hjälper dem att hitta nya sätt att hantera svårigheter och kommunicera sin frustration, säger Lars Gunnar Eriksson, teamchef inom Socialpsykiatriska behandlingsteamet.

 

Att arbeta mobilt, med hemmet som bas, underlättar för ungdomarna att upprätthålla sina nätverk och fortsätta skolgången.

– Vårt mål är att familjerna ska komma ur en ond cirkel och fungera igen, att föräldrar och barn ska hitta nya sätt att kommunicera och lösa problem. Ett annat viktigt mål är att undvika placering i familjehem eller behandlingshem långt hemifrån vilket både är kostsamt och riskerar att göra problemen mer långvariga, i värsta fall kroniska, säger Lars Gunnar Eriksson avslutningsvis.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.