Skriv ut denna sida
Marwa Karim överlevde mobbarna. (Foto: Peter Bohlin) Marwa Karim överlevde mobbarna. (Foto: Peter Bohlin)

"Jag har förlåtit alla som mobbade mig"

2014-01-18 - 10:39

När 18-åriga Marwa återvände till Bromangymnasiet i veckan var det för att föreläsa om mobbing, bland åhörarna fanns hennes tidigare mobbare. Hon är nervös men tror det kommer att gå bra för det är hon som står på scenen.

 

- Jag har förlåtit alla som har mobbat mig under min skoltid men vill inte ha någon vänskap med dom, säger Marwa när Uppsalanyheter träffar henne.

 

Marwa Karim är en helt vanlig tjej som nyligen fyllt 18 år, hon kommer från Hudiksvall och är på tillfälligt besök i Uppsala när vi träffar henne på ett café. Marwa utstrålar självförtroende, är vältalig och lättpratad, hon har långt svart hår och ser bra ut, säkert en populär och uppvaktad tjej om man ser henne som hastigast.

 

Men hon bär på en berättelse om hot, hat och mobbing under sina sista 10-år i skolan, trots detta har hon överlevt och gått vidare starkare än någonsin.

 

Hon skulle kunna vara min dotter, eller din...

Marwa har tagit sig igenom grundskola och gymnasiet och varit mobbad hela tiden, hon bär på tunga och jobbiga minnen från den tiden. Hon har haft självmordstankar men trots allt jobbigt har hon tagit sig igenom skolan och vill jobba inom modebranschen.

 

Sedan en tid tillbaka föreläser hon om mobbing och berättar sin historia i skolor och för föreningar, målet är att öppna ögonen för det som pågår, målet är att visa de som blir mobbade att det finns en utväg bara man vågar berätta för någon.

- Jag vill inspirera andra med min berättelse, ge dom styrka att orka fortsätta trots att man blir mobbad, jag vill även få de som mobbar och förstå att det dom gör är fel, säger Marwa.

 

 2014-01-13 marva pb 003
Marwa föreläser om mobbing och vill hjälpa utsatta. (Foto: Peter Bohlin)

 

Jag lyssnar på Marwas berättelse, vi har även haft kontakt med varandra under en längre tid före dagens fikamöte i Uppsala, jag frågar om det inte kan vara så att de som mobbar helt enkelt inte har vuxit färdigt och att dom inte förstår bättre?

- Dom är ändå så pass stora att dom borde förstå säger Marwa bestämt, när man uppfostras så får man lära sig vad som är rätt och fel menar hon och tycker att ansvaret ligger på föräldrarna.

 

Känns som att det är mitt jobb nu

Marwa har gjort något positivt av det som hon har varit med om. Att hjälpa andra som är i samma situation som hon varit och försöka få upp ögonen på mobbarna är viktigt för henne. 

 

Jag frågar hur hon vill gå vidare med sitt projekt "en kniv i ryggen - men jag överlevde" som hennes föreläsning heter.

- Jag vill fortsätta att föreläsa för det känns som att det är mitt "jobb" nu.

 

Hur framtiden ser ut har Marwa ganska klart för sig, när jag frågar om vad hon gör om fem år blir svaret att hon föreläser i hela Sverige, och även i USA samt att hon jobbar inom modebranschen eller något liknande.

 

Kommer du att föreläsa om mobbing i Uppsala?

- Förhoppningsvis om några månader, men ingenting är inplanerat just nu.

 

Innan vi skiljs åt och Marwa kliver på bussen hem till Hudiksvall med sin Mamma och Bror frågar jag henne vad hon saknade allra mest under den tiden som hon var mobbad och mådde som sämst. - Självförtroende och Kärlek var hennes kortfattade svar, kärlek från de som betyder något för henne.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.