Skriv ut denna sida
Hyresförhandlingarna med Rikshem är avslutade. (Foto: Anya Alenberg, Rikshem) Hyresförhandlingarna med Rikshem är avslutade. (Foto: Anya Alenberg, Rikshem)

Hyresavtal klart för 3500 hyresrätter

2014-01-16 - 07:03

Hyresförhandlingarna för den privata hyresvärden Rikshem är nu slutförda. Avtalet gäller drygt 3 500 hyresrätter i Uppsala och Knivsta och är det första årliga som är färdigt i Uppsala.

 

Hyrorna hos Rikshem höjs med mellan 1,2 och 1,7 procent. I några enstaka fastigheter med lägre hyresläge höjs hyrorna med två procent.

- Med tanke på att Rikshem begärde höjda hyror på upp till 5,5 procent är vi nöjda med överenskommelsen, säger Linda Forsberg, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen. Vi är glada över att vi kunnat arbeta fram ännu bättre avtal åt hyresgästerna än förra året.

 

Då Uppsalas hyresnivåer generellt ligger för högt är detta en utveckling man vill se i Uppsala i stort från Hyresgästföreningen. Hyrorna höjs från och med första februari, utan retroaktiva höjningar.

- I hyresförhandlingarna har vi begränsade förutsättningar, det är därför viktigt att vi får en mer aktiv bostadspolitik både i kommun och på statlig nivå för att generellt arbeta med hyresrätten som boendeform, och specifikt få ner boendekostnaderna, säger Linda Forsberg.

 

Hyresgästföreningen föreslår bland annat ett rot-avdrag för hyresrätten för att komma till rätta med den orättvisa beskattningen.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.