Skriv ut denna sida

Kraftig ökning av andrahandskontrakt

2014-01-10 - 17:04

Den nya lagstiftningen om förenklad andrahandsuthyrning har lett till en kraftig ökning av uthyrningslägenheter i Uppsala. Det visar statistik från Blocket.

 

Handelskammaren har länge varit pådrivande för att förenkla andrahandsuthyrningen. Beräkningar visar att reformen på lång sikt kan skapa mängder av nya bostadstillfällen. 

– Den omdiskuterade lagen om förenklad andrahandsuthyrning fungerar. Det här är bättre än vad vi hade vågat hoppas på. Syftet med lagen var att öka utbudet av fler uthyrningslägenheter, vilket också har skett på kort tid. 

Det säger Göran Brocknäs, regionchef för Handelskammaren i Uppsala.

 

– Den statistik som Blocket redovisar pekar entydigt mot att reformen är en framgång. Detta är en viktig signal till ansvariga politiker att gå vidare med andra reformer för en friare bostadsmarknad. Förenklad andrahandsuthyrning är ett viktigt steg, men det krävs mycket mer för en fungerande bostadsmarknad i Uppsala, avslutar Göran Brocknäs.

 

Fakta om Blockets siffror:

Med omkring 60 000 andrahandsobjekt och flera miljoner besökare varje år är Blocket landets största bostadssajt inom uthyreskategorin. Statistiken visar att ökningen av antalet ettor, tvåor, treor och fyror som hyrs ut i andra hand har ökat kraftigt mellan 2012 och 2013 (siffran för 2013 är till oktober månad).

 

Antalet uthyrda lägenheter i Uppsala via Blocket:

 

Rum 2012    2013 (till okt mån) Ökning procent
1 996 1148 15
2 373 533 43
3 252 375 49
4 57 77 35

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.